23948sdkhjf

Nu er det ikke kun plejepersonale, der har ret til fuld tid

Siden 2020 har alt plejepersonale haft ret til at blive ansat på fuld tid. Nu har Danske Regioner besluttet, at man vil udvide den nuværende ordning til alle faggrupper i regionerne

Aldrig har så mange været i arbejde i Danmark, så konkurrencen om nye medarbejdere er meget stor. Det gælder også i sundhedsvæsenet, der i øjeblikket mangler arbejdskraft.

Derfor har Danske Regioner besluttet, at man nu sammen med regionerne vil give alle faggrupper i regionerne ret til at blive ansat på fuld tid.

- Den ret har plejepersonale haft siden 2020, og vi udvider nu ordningen til at gælde alle og både på hospitalerne og på vores sociale institutioner. I dag er omkring 32% af alle medarbejdere i regionerne ansat på deltid. Og med denne ret ønsker vi at sende et klart signal til alle om, at hvis I vil ansættes på fuld tid eller måske bare i første omgang gå nogle timer op i tid, så skal I ikke høre nogen forbehold fra os som arbejdsgivere, siger formanden for Danske Regioners løn – og praksisudvalg, Heino Knudsen, i en pressemeddelelse. 

- På den måde ønsker vi at gå forrest i arbejdet med at ændre arbejdsmarkedet fra en deltids- til en heltidskultur.

Mange fordele

Ifølge Heino Knudsen er der mange fordele ved at få flere medarbejdere på fuld tid lige fra større tryghed for borgerne og patienterne til større ligestilling i sundhedsvæsenet.

- Det styrker kontinuiteten og kvaliteten, når opgaverne skal løses, fordi borgerne og patienterne i højere grad møder de samme medarbejdere, når de er i kontakt med sundhedsvæsenet.

- Samtidig får ansatte på fuld tid en højere livsindkomst og højere pension. I dag er der ansat langt flere kvinder end mænd på deltid, og det svækker den økonomiske ligestilling, siger Heino Knudsen.

Fokus på arbejdsmiljø

Muligheden for at komme på fuld tid, gør det dog ikke alene, og muligheden skal gå hånd i hånd med regionernes fokus på et godt arbejdsmiljø. Et godt arbejdsmiljø spiller nemlig en væsentlig rolle for at skabe en fuldtidskultur – og omvendt.

Norske erfaringer viser eksempelvis, at det er en fordel for både kvaliteten, effektiviteten og arbejdsmiljøet, hvis man i stedet for mange deltidsansatte samler indsatsen på flere faste medarbejdere på fuld tid.

- Vi er meget opmærksomme på, at der er tale om en helhedsløsning. Det gælder om at tilrettelægge en arbejdsdag og nogle arbejdsbetingelser for medarbejderne, så de kan få det til at gå op med resten af deres liv – herunder ikke mindst deres familieliv. Vi skal derfor også have fokus på fleksibilitet lokalt, siger Heino Knudsen.

 Ordning har virket

Den nuværende ret til at komme på fuld tid for plejepersonalet har allerede virket.

I 2020, hvor ordningen blev indført, var 50,8% af SOSU’erne ansat på deltid, mens det gjaldt for 50,1% af sygeplejerskerne. Men i 2022 var andelen faldet til henholdsvis 47,5% og 46,9%

- Det viser, at det betaler sig at gøre noget. Og vi forventer, at vi med udvidelsen af ordningen og et øget fokus på en fuldtidskultur kan få endnu flere på fuld tid - både blandt plejepersonalet og de faggrupper, der nu bliver omfattet, siger Heino Knudsen.

Kommenter artiklen

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109