23948sdkhjf

Stor forskel i tildeling af insulinpumper på tværs af regioner møder kritik

Diabetesforeningen kritiserer ulige adgang til avanceret diabetesteknologi

En ny aktindsigt viser markante regionale forskelle i tildelingen af AID-pumper til voksne med type 1-diabetes. Region Syddanmark udleverer pumper til 25 procent af patienterne, mens Region Nordjylland kun tildeler til 11 procent.

Diabetesforeningen kalder forskellene "helt uholdbare" og efterlyser en national retningslinje for at sikre lige adgang til den avancerede teknologi. AID-pumper kan forbedre behandlingen betydeligt og reducere risikoen for alvorlige følgesygdomme.

Det oplyser Diabetesforeningen i en pressemeddelelse.

- Det er uacceptabelt, at adgangen til bedre behandling for kronisk syge afhænger af geografi – det forstærker de allerede eksisterende sundhedsuligheder, udtaler Claus Richter, administrerende direktør i Diabetesforeningen.

Aktindsigten afslører også, at regionerne har forskellige kriterier og finansieringsmodeller for tildeling af AID-pumper. Kun Region Syddanmark har en central pulje, mens de øvrige regioner lader de enkelte sygehuse eller afdelinger bære omkostningen.

- At give alle, både børn og voksne, med type 1-diabetes en AID-pumpe er en klog investering, der vil gavne både den enkelte og samfundsøkonomien. Det vil give udgifter på den korte bane, men det vil til gengæld forebygge alvorlige følgesygdomme, reducere indlæggelser, holde flere på arbejdsmarkedet og skabe en stor gevinst for samfundet. Så det er en rentabel sundhedsinvestering, som vil forbedre livskvaliteten for tusindvis af danskere, siger Claus Richter.

Diabetesforeningen estimerer, at en opgradering til 75 procent dækning med AID-pumper vil koste omkring 200 millioner kroner årligt.

Dette skal ses i forhold til de nuværende 2 milliarder kroner, som type 1-diabetes årligt koster i sundhedsudgifter og tabt arbejdsfortjeneste.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109