23948sdkhjf

Ny milepæl nået: Danske forskere får adgang til helt særlig data

Forskere over hele landet kan nu søge om adgang til en database, der rummer den genetiske profil på patienter. Det er et afgørende skridt mod udviklingen af behandlinger, der er mere effektive end i dag

En national database med genetiske oplysninger er et vigtigt skridt i retning af et potentielt paradigmeskifte i forståelsen og behandlingen af sygdomme.

Sådan lyder det i en pressemeddelelse.

- Vi ved, at 10 procent af børn med kræft bærer en medfødt genetisk variant, som spiller en rolle i udviklingen af deres sygdom, udtaler Karin Wadt, forsker i børnecancer og overlæge på Afdeling for Genetik på Rigshospitalet.

Databasen skal, at vi i Danmark for fremtiden kan være med på et højt internationalt niveau i forhold til at opdage ukendte årsager til udvikling af kræft.

Lige nu arbejder Karin Wadt, der er projektleder på forskningsprojektet ICOPE/STAGING, på Nationalt Genom Centers supercomputer. 

Hun har netop testet adgangen til og arbejdet med data fra den nationale database i sin forskning i nye og forbedrede behandlinger til kræftramte børn. Og hun er ikke den eneste, hvis forskning fremmes.

Forskning i patienters arvemasse er afgørende for at fremme diagnostik, behandling og forebyggelse og med til at styrke sundhedsvæsnets brug af data. Ved at undersøge patienters genetik kan læger forbedre nutidens behandling, imens forskerne kan forbedre fremtidens behandling.

- Databasen hos Nationalt Genom Center giver forskere mulighed for at kombinere genetiske oplysninger med andre sundhedsdata med det formål at tilbyde for eksempel fremtidens hjertesyge, kræftramte og patienter med nyresvigt en bedre behandling. Vi er rundet en stor milepæl, der kommer til at understøtte forskernes arbejde og de danske patienter, udtaler Bettina Lundgren, direktør hos Nationalt Genom Center.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094