23948sdkhjf

Kommuner må skære dybt - andre kan ånde lettet op

I disse uger lægger landets byråd sig fast på næste års budget. Selv om regeringen har sendt flere penge, må flere kommuner spare. Andre kan aflyse besparelser

Da et bredt politisk flertal i Helsingør Byråd fredag kunne præsentere et forlig for næste års budget, var det med alvorlige miner.

For det var "et budget med vidtgående besparelser" på baggrund af en "kritisk økonomisk situation", hvor der er et hul i kommunekassen på omkring 300 millioner kroner over de kommende tre år.

Flere steder rundt i landet skal der - som i Helsingør - spares, selv om det kun er få uger siden, at regeringen sendte yderligere 2,5 milliarder kroner ud til fordeling i kommunerne.

Frem mod midten af oktober skal kommunalpolitikerne i landets 98 kommuner blive enige om budgetterne for 2025.

Ifølge Kurt Houlberg, professor ved Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (Vive), bliver der samlet set brugt flere penge i kommunerne til næste år.

- Men samtidig er der også flere, der har brug for at få andel i den kommunale velfærd. Der bliver flere ældre, flere småbørn og brug for flere særlige indsatser på skole- og socialområdet.

- Det betyder i langt de fleste kommuner, at den enkelte borger ikke vil opleve, at der bliver mere service. Måske tværtimod, siger han.

De ekstra penge i finansieringstilskud kom oven i en økonomiaftale med regeringen, som ifølge finansminister Nicolai Wammen (S) gav det største løft af kommunernes økonomi i 15 år.

Ifølge Kurt Houlberg er kommunernes økonomiske grundvilkår meget forskellige rundt om i landet. For eksempel i forhold til hvor store skatteindtægter de får fra borgerne, og hvor ressourcestærke borgerne er.

Kommunerne er underlagt et system, der skal udligne de uligheder ved at omfordele penge mellem kommunerne.

Men systemet udligner ikke alle forskelle, siger Kurt Houlberg.

- Der er formentlig 98 forskellige svar på, hvordan det kan blive mere retfærdigt.

- Nogle mener med rimelighed, at der burde tages mere hensyn til klimaudfordringer, for eksempel i form af skybrud og stormflod, som rammer kommunerne meget forskelligt.

- Eller borgere med nogle sociale problemer, som flytter på tværs af kommunegrænserne. Små kommuner vil nok argumentere for, at der burde tages særlige hensyn til, at det koster mere per borger at drive en lille kommune, siger han.

I øjeblikket er et nyt system for ejendomsvurderinger med til at forstærke usikkerheden, fordi nogle kommuner er mere afhængige af grundskatterne end andre.

- Deres økonomi er blevet kraftigt påvirket af de ændrede ejendomsvurderinger og beskatningsregler. For eksempel hvis de har mange sommerhuse, siger Kurt Houlberg.

I Helsingør har det medvirket til, at kommunens forventede indtægter i 2025-2027 er faldet med omkring 300 millioner kroner og har medvirket til behovet for at spare.

Et ekstra tilskud fra regeringen på 46,5 millioner kroner rakte ikke langt nok.

På Fanø er et budget for 2025 i øjeblikket i høring. Borgmester Frank Jensen (R) har fortalt, at der er et hul i budgettet på 20 millioner. Det svarer til næsten ti procent af det samlede budget.

I Kolding Kommune var der på forhånd lagt op til besparelser på ældre-, børne- og socialområdet.

Men et flertal i byrådet - uden om den konservative borgmester, Knud Erik Langhoff - indgik i sidste uge et budgetforlig, der aflyste de besparelser.

- Det har været meget, meget hjælpsomt, at vi fik de 25 millioner kroner i ekstra finansieringstilskud fra regeringen, siger S-gruppeformand i Kolding Birgitte Munk Grunnet.

Hun fremhæver desuden, at Kolding har en sund økonomi med mange tilflyttere og et godt beskatningsgrundlag. Kolding har også fordele af udligningsreformen.

Men samtidig er Kolding også den kommune i Danmark, der eksempelvis i forvejen bruger færrest penge per skoleelev.

I Vejle har man kunnet skrive under på et budgetforlig uden besparelser, men med investeringer i velfærden. Det fortæller borgmester Jens Ejner Christensen (V).

- Der er sikkert mange af mine kolleger i kommunerne, der vil sige, "I kan sagtens". Men man kan sikkert også finde nogle i Vejle, der var supertrætte af, at vi sidste år blandt andet lavede nogle tilpasninger på vores ældrepleje.

- Det er jo det univers, man skal navigere i, når man er i kommunalpolitik, siger han.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063