23948sdkhjf

App til unge kræftramte bliver fast tilbud i alle regioner

En sundhedsapp der skal hjælpe unge kræftramte bliver nu et tilbud i alle fem regioner. Historisk mener leder af iværksætterklynge

Bedre forståelse for sygdommen og nem adgang til et fællesskab med andre kræftramte.

Det er blandt andet noget af det, som app'en "Kræftværket" tilbyder unge kræftramte, og som nu bliver tilbud i behandlingsforløb i alle landets fem regioner, skriver Danske Regioner i en pressemeddelelse.

Den digitale mulighed kan gavne kræftpatienterne på flere måder.

- App'en har vist sig at være et godt værktøj til at skabe overblik over og mestre egen sygdom, så både sundhedsvæsenet og patienterne får et udbytte. Vores forskning viser, at de unge finder appen støttende og meningsfuld, og brugen af den påvirker deres livskvalitet positivt, udtaler professor, overlæge, dr. med. Helle Pappot fra Rigshospitalet, der har været initiativtager til appen, i en pressemeddelelse.

App'en er udviklet af unge kræftpatienter og sundhedsprofessionelle på Rigshospitalet i samarbejde med virksomheden Daman, der udvikler digitale sundhedsløsninger. 

- Appen er et bevis på værdien af co-creation i kombination med innovativ teknologi. Det er mit håb, at flere innovative digitale sundhedsløsninger kan udbredes nationalt, udtaler Damans CEO Andreas Dam i pressemeddelelsen.

Gør stor forskel

App'en er tidligere blevet afprøvet forskningsmæssigt i alle fem regioner med deltagelse fra patienter og klinikere. 

Men ifølge Jesper Grønbæk, der er direktør i en iværksætterklynge for sundhedsteknologiske start-up-virksomheder, er det ikke set før, at en løsning på den måde bliver udbredt nationalt.

- Det er historisk, at en niche-app, der støtter unge kræftpatienter, opnår at blive tilgængelig for patienter i hele landet. Det er vigtigt for både patienter, ansatte og skatteborgere at sikre de gevinster ved god innovation, som er udviklet i en region, også kommer andre regioner til gode. Derudover kan udvikling af sundhedsteknologi af høj kvalitet få betydning for Danmarks økonomi, når vi forstår at høste gevinsterne ved national udbredelse. Hvis en løsning - som nu denne kræft-app til unge - skal sælges i eksempelvis Tyskland, så gør det en stor forskel, om den kun er i brug på et enkelt hospital eller er udrullet i hele Danmark. Her ser jeg et stort potentiale, lyder det fra direktør i Health Tech Hub Copenhagen, Jesper Grønbæk, i pressemeddelelsen.

Færre hospitalskontakter

Appen er målrettet til unge i kræftforløb i alderen 15-39 år, og den er den første af sin art i Europa, som indføres nationalt i sundhedsvæsnet, skriver Danske Regioner i pressemeddelelsen.

Håbet fra regionerne er, at app'en samtidig kan være med til at aflaste hospitalerne.

- Jeg håber, at mange unge i kræftforløb på hospitalet vil få glæde af den digitale løsning fra regionerne. Det sociale fællesskab med andre i samme situation kan afhjælpe den ensomhed, mange yngre patienter med kræft oplever. Udover at appen hjælper patienterne, kan det digitale tilbud forhåbentligt medvirke til færre hospitalskontakter og aflaste vores pressede sundhedsvæsen, udtaler Lars Gaardhøj, formand for Danske Regioners arbejdsgruppe for digitalisering og datadeling, i pressemeddelelsen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078