23948sdkhjf

Mød det skvulpefrie glas – er tudekoppen færdig?

I 5000 år har den teknologiske udvikling i tudekop-branchen stået stille. Men et dansk designgennembrud betyder, at den klassiske tudekop nu skal konkurrere med det skvulpefrie glas. Det ligner et almindeligt drikkeglas, men selv hvis man forsøger at skvulpe, kan man ikke spilde.

De ældste tudekopper er fundet ved arkæologiske udgravninger, og de skønnes at være mindst 5000 år gamle, og dengang som nu brugte børn, syge og gamle tudekopperne. Oldtidens tudekop mindede om en mikrotepotte, men princippet var det samme som nu - man drak af en tud. 

Men nu har to unge danskere opfundet det skvulpefrie glas. ’Drinksaver’ har Laila Sofie Midjord og Casper Gramhald-Nørland kaldt deres opfindelse. Begge er færdiguddannede ingeniører fra DTU på torsdag, og de har i forbindelse med deres uddannelse designet glasset, der ikke kan skvulpe over. 

Midjord og Gramhald-Nørland har fået deres kreation designbeskyttet, og de første serieproducerede enheder løber af samlebåndet i Portugal, som disse ord bliver skrevet. Fra maj kan glasset købes i Danmark.

Det skvulpefrie glas ligner et almindeligt glas, og man drikker af det som et almindeligt glas. Man kan bare ikke spilde, selv ved kraftige bevægelser. 

Inspiration fra bølgebrydningsdesign

Det innovative ved glasset er en lille indsats, som ikke sidder på toppen, men nede i glasset. Det betyder, at det er slut med at drikke af en andenæbstud, bare fordi man ryster lidt. Nu kan alle drikke kaffe sammen, høj som lav, vibrerende som ikke-vibrerende, og ingen skiller sig ud.

- Under inddragelse af blandet andet viden om bølgebrydningskonstruktioner er indsatsen til glasset designet, så skvulp føres optimalt tilbage i glasset, siger Casper Gramhald-Nørlund til Magasinet Pleje.

Samtidig er der hul midt i indsatsen, og det sikrer, at duftoplevelsen er intakt. Friskpresset appelsinjuice dufter i et skvulpefrit glas af friskpresset appelsinjuice.

Laila Sofie Midjord og Casper Gramhald-Nørlund har i hele designprocessen rådført sig med ergoterapeuter og plejepersonale i ældreplejen. Det samarbejde har blandt ført til, at glasset også er synkebesværsvenligt. Samtidig kan indsatsen klare tykke drikke, og det vil også sige drikke, som er tilsat fortykningsmiddel.

Samme materiale som en F-22 Raptor

Glasset og indsats er udført i plastik, men man har anvendt den velkendte hårde, glasagtige slags.

- Vi har valgt at lade glas og indsats udføre i polycarbonat. Det er den plastiktype, som minder mest om almindeligt glas. En anden fordel ved polycarbonat er, at det er brudsikkert, siger Casper Gramhald-Nørlund.

Cockpit-vinduerne på et F-22 Raptor-jagerfly er for eksempel lavet polycarbonat. Mere jordnært er de gennemsigtige LEGO-klodser det også.

Polycarbonat kan klare opvarmning til 130 grader, og det betyder, at både glas og skvulpeindsats problemfrit kan køres gennem en industriopvaskemaskine.

Midjord og Gramhald-Nørlund oplyser, at ’Drinksaver’-glasset kommer på markedet til maj, og fra da kan glassene bestilles på firmaets endnu ikke helt færdige hjemmeside. Et sæt på fire glas med indsats vil koste 399 kroner inklusiv moms.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.098