23948sdkhjf

Københavns prestigeplejecenter bliver 600 mio. kr. dyrere og halvandet år forsinket

Danmarks største plejecenter skal bygges i midten af København. 360 plejeboliger skal centret have. Men byggeriet står stille, budgettet vil blive overskredet med 600 millioner kroner, og om tre år mangler Københavns Kommune de plejeboliger, som ikke er bygget endnu.

I gamle dage var Sølund halvt ungdomsboliger, halvt plejehjem. I dag er Sølund halvt byggeplads, halvt plejehjem. Ungdomsboligerne er jævnet med jorden. Man har sat vagter til at bevogte byggepladsen, og så holder man øje med, at grundvandet ikke stiger for meget. Ellers er der bomstille. 

Om tre år mangler Københavns Kommune 360 nye plejeboliger. Budgettet er skredet med 600 millioner og tidsplanen med 17 måneder. Indtil nu.

For at sætte plejecentrets størrelse i perspektiv, så svarer 360 plejeboliger nogenlunde til ni gennemsnitsplejehjem eller alle plejehjemspladserne i en middelstor dansk kommune. Hvis og når det står færdigt, vil plejecentret være næsten dobbelt så stort som det hidtil største danske plejecenter, Plejecenter Fælledgården. Fælledgården ligger også i København.

Tilbage i 2020 var der oprindeligt budgetteret med en samlet anlægssum 1,45 milliarder kroner, og entreprenørfirmaet Züblin skulle have 800 millioner kroner for at bygge selve bygningerne. Resten af budgettet skulle anvendes på forberedelse af byggepladsen, arkitekter osv. 

Allerede i maj 2022 stod det klart, at 800 millioner kroner ikke kunne dække udgifterne til entreprisen. Entreprenøren Züblin krævede 340 millioner kroner ekstra for at opføre byggeriet, og det ville SAB (Samvirkende Boligselskaber) og dets moderorganisation KAB ikke være med til, så i fælleskab rev de kontrakten itu. 

De skal bygge Plejecenter Sølund

  • Bygherre: SAB
  • Byggeforretningsfører: KAB
  • Bygherrerådgiver: Rambøll DK
  • Totalentreprenør: En ny skal findes
  • Arkitekt: C.F. Møller Architects og Tredje Natur Arkitekter
  • Rådgivende ingeniør: Afry
  • Nedrivning og byggegrube: Tscherning

Byggeriet er planlagt til at blive 360 plejeboliger, 150 ungdomsboliger, herunder 20 boliger for unge med autismespektrumsforstyrrelse, 20 seniorboliger, en daginstitution, tre mikrobutikker samt både offentlige og private parkeringsfaciliteter.

Siden da har der været tavst omkring byggeriet. Indtil i sidste uge. Der kunne altinget.dk fortælle, at den samlede anlægssum nu vurderes til at blive i omegnen af to milliarder kroner, altså godt 600 millioner kroner mere end planlagt. Til sammenligning koster 640 meter Femern Bælt-forbindelse også to milliarder kroner.

SAB og KAB arbejder intenst på at finde en ny entreprenør. Problemet er nemlig, at det er ulovligt for SAB at acceptere Züblins forhøjede tilbud, selv hvis SAB ville. Det forhindrer EU-regler. 

Det er med andre ord en 600 millioner kroner dyr ommer for SAB, KAB og Københavns Kommune. 

Og 100 mio. i ekstraudgifter

Sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling vurderer, at det vil koste 100 millioner kroner yderligere for hvert år, det nye plejecenter ikke står færdigt. Hovedårsagen er, at der skal skaffes plejehjemspladser uden for kommunen, og ældre skal plejes i eget hjem. 

Når en borger er parat til en plejehjemsplads, men skal plejes i eget hjem, er det ikke billigt. Og hvis Københavns Kommune skal købe plejehjemspladser udenbys, bliver det heller ikke til favørpris.

- Det slår jo nærmest gulvet i stykker under Københavns Kommunes økonomi, sagde Sisse Marie Welling i sidste uge til Altinget.dk.

Det er en måske en overdrivelse. Københavns Kommunes årlige budget er på 48 milliarder kroner. Således udgør en merudgift på 100 millioner kroner to promille af kommunens årlige budget. Alligevel er sundheds- og omsorgsborgmesteren bekymret. 

- Det betyder jo dyrere husleje for vores ældre, der i fremtiden skal på plejehjem. Hvis vi ikke får gang i byggeriet, risikerer vores ældre københavnere også at skulle vente længere tid på at komme på plejehjem, når de har det behov, slutter sundheds- og omsorgsborgmesteren.

Her skal det nye plejecenter ligge

123movies-i.net
create custom map free

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078