23948sdkhjf

Tirsdalen-sagen: Dømt for drabsforsøg og grov vold - opdateret onsdag den 22. februar kl. 09:23

Fundet skyldig i drabsforsøg og grov vold med døden til følge. Dommen lyder på fængsel i 16 år. 

Nyheder

Susanne Hein Kristensen er fundet skyldig i grov vold og drabsforsøg. I et tilfælde er hun blevet kendt skyldig i grov vold med døden til følge. Til gengæld er hun blevet frikendt for drab. 

Tiltalte

Navn: Susanne Hein Kristensen

Alder: 60 år.

Ansættelsesperiode: Ansat på Tirsdalens Plejecenter siden 2017.

Udseende: Ifølge TV2 Østjyllands journalist Mads Otte er tiltalte en person, som ligner enhver anden social- og sundhedshjælper. Hun har tre store børn og fire børnebørn.

Bortvisninger fra tidligere arbejdspladser: Susanne Hein Kristensen er blevet bortvist fra plejecenteret Overlundgården i Viborg i 2016. Det stedets leder fortalt i retten onsdag den 1. februar 2023 ifølge Ritzau. Hein Kristensen gav dengang en indsprøjtning til en beboer, selvom hun ikke havde bemyndigelse hertil. Centerlederen anså det for grov pligtforsømmelse, og det førte til øjeblikkelig bortvisning. 

Familie: 3 børn og fire børnebørn. Gift. Tiltaltes mand beskriver tiltalte som grundpillen i familien. (Kilde: TV2 og TV2 Østjylland)

Har histrionisk personlighedsforstyrrelse: Susanne Hein Kristensen har en histrionisk personlighedsforstyrelse. Det er Retslægerådet konklusion. Den histrioniske personlighedsforstyrrelse gennemgås af chefpsykolog i retspsykiatrien på Sct Hans Tine Wøbbe her. Personer, som har denne forstyrrelse af personligheden, er ofte drevet af drama og spænding.

Motiv: Indtil nu er der intet klart motiv. Der er i retssagen ikke ført bevis for gæld eller misbrug.

Skyld: Susanne Hein Kristensen forklarede i retten den 5. januar, at hun er uskyldig, og at forholdene omkring medicinhåndtering på Plejecenter Tirsdalen var rodede. Den 60-årige SOSU har før de aktuelle forgiftninger skrevet flere bekymringsnotater til ledelsen angående medicinhåndtering på Plejecenter Tirsdalen. Det har den tiltaltes forsvarer Henrik Garlik fortalt, ifølge Fagbladet FOA.

Morfin-omtale på skjult lydoptagelse: På en skjult båndoptagelse fra hendes varetægtsfængsling i arresten i Randers siger Susanne Hein Kristensen til hendes mand, at hun håber, at den afdøde beboer døde af morfin. I den dræbtes blod fandt man også baklofen/baclofen (begge handelsnavne anvendes i Danmark), men hun var ikke ordineret dette.

Som kollega: I retten fredag den 27. januar bliver Susanne Hein Kristensen af en kollega beskrevet som 'sød', 'omsorgsfuld' og 'engageret', men også at en humørændring finder sted omkring indlæggelsen af beboerne. Hun reagerer med vrede og beskyldninger mod dagvagterne i forbindelse med beboerindlæggelserne. Det skriver Danmarks Radio.

Som medarbejder (plejehjemslederens vurdering): Plejecenterleder Susanne Tvede omtaler den tiltalte som "sød", "meget omsorgsfuld" og "en der vil det bedste for dem, hun skal passe". Det skriver Ritzau. Susanne Tvedes første mistanke på baggrund af de første indlæggelserne var, at der var tale om madforgiftninger.

Anklager mod tiltale

1 drab og 7 drabsforsøg: Ifølge Fagbladet FOA mener anklageren, at hun har forsøgt at begå drab på fire datoer i 2022. Lørdag den 26. februar (4 drabsforsøg, 1 død), onsdag den 2. marts (2 drabsforsøg, ingen døde), lørdag den 3. marts (1 drabsforsøg, ingen døde), søndag den 13. marts (1 drabsforsøg, ingen døde). For at tidsfæste perioden for forgiftningerne kan det hjælpe at huske på, at Rusland invaderer Ukraine den 22. februar 2022.

Den dræbte

Alder, vægt og højde: Ved sin død var den dræbte 81 år, 149 cm høj, vejede 37 kilo.

Andre sygdomme: Hun led af KOL, knogleskørhed og havde haft en række hjerneblødninger før forgiftningen.

Datterens vurdering: Datterens vurdering af moderen (den ifølge anklageskriftet dræbte) var, at hun slet ikke var klar til at dø. Ved sidste besøg før indlæggelsen er moderen ifølge datteren glad, hun griner og spiser fastelavnsbolle i solen udenfor. Det skriver Ritzau.

Lægelig vurdering: Da den dræbte bliver udskrevet efter indlæggelsen i forbindelsen med forgiftningen, er det til 'god og kærlig pleje'.

Bøjet ribben ved førstehjælp: Den døde fik bøjet et ribben i forbindelse med, at der blev ydet førstehjælp ved de første forgiftninger 26./27. februar.

Ingen livsforlængende behandling: Ligeledes ved vi nu, at den dræbte ikke skulle have livsforlængende behandling i tilfælde af livstruende situationer.

Anmeldelsen, anholdelse og tilsyn

Den 2. marts: Den farlige medicinering opdages ifølge TV2 Østjylland af en snarrådig overlæge på Randers Regionshospital onsdag den 2. marts 2022, og vedkommende informerer øjeblikkeligt Styrelsen for patientsikkerhed via en bekymringshenvendelse.

Den 3. marts: Styrelsen for patientsikkerhed oplyser til Magasinet Pleje, at Styrelsen politianmelder Plejecenter Tirsdalen øjeblikkeligt, og allerede den 3. marts 2022 indleder politiet en efterforskning. Den tredje marts indgiver overlægen fra Randers Regionshospital også politianmeldelse, og således får Østjyllands Politi to anmeldelser om Plejecenter Tirsdalen torsdag den 3. marts 2022 - en fra overlægen på regionshospitalet i Randers og en fra Styrelsen for Patientsikkerhed i København. 10 dage senere, søndag den 13. marts, skulle den sidste beboerforgiftning finde sted.

14. marts: Den tiltalte bliver anholdt på sin bopæl mandag den 14. marts 2022, hvor der også foretages en ransagning. Her finder man en Acer-computer, og på computeren har politiet fundet en Google-søgning på søgeordet "baklo". Både handelsnavnet baklofen og baclofen anvendes i Danmark.

Lægelig vurdering

Død uden lægehjælp: Retsmedicinerne er generelt ikke i tvivl om, at forgiftede beboere fra Tirsdalen ville være døde, hvis de ikke havde modtaget lægehjælp på Regionshospitalet i Randers. I et offers tilfælde vurderer retsmedicineren, at der ikke var tale om livsfare.

Baclofen det farlige lægemiddel: Særligt fremhæves baklofen/baclofen (begge handelsnavne anvendes i Danmark, som det farlige stof. Læs professor Anton Pottegårds gennemgang af lægemidlernes farlighed her. Også Pottegård fremhæver baclofen som det farligste stof.

Hospitalsordineret morfins rolle: Retsmedicinere har forklaret i retten, at man fra et retsmedicinsk synspunkt mener, at den dræbte dør af baclofen-forgiftning, muligvis i kombination med morfin udskrevet fra Regionshospitalet i Randers. Den afdøde fik udskrevet morfin til at lindre den sidste tid, da hun fra hospitalets side blev anset for at være med sikkerhed døende. Det skriver TV2 Østjylland her.

Medicinen på Tirsdalen

Tre typer medicin: Beboerne er blevet forgiftet med tre lægemidler: Diazepam, baclofen og mirtazapin. Baclofen er særligt skrapt. Det fortæller professor Anton Pottegaard til Magasinet Pleje.

Svind medicinrum i 2021: I 2021 bliver der konstateret svind fra medicinrummet på Plejecenter Tirsdalen, og i den forbindelse bliver der indført nøglebrikssystem, så det registreres, hvem der låser sig ind i rummet.

Tilsyn Styrelsen for Patientsikkerhed: Den 17. marts 2022, 4 dage efter sidste beboerforgiftning, gennemfører Styrelsen for patientsikkerhed et uanmeldt tilsynsbesøg og finder kun mindre uregelmæssigheder i medicinhåndteringen.

Kilder

Fagbladet FOA har klart den bedste gennemgang af anklageskriftet. Den bedste live-dækning giver TV2 Østjylland. TV2 Østjylland har fulgt sagen specielt tæt. Man kan også lytte til TV2 Østjyllands podcast om sagen, hvis man er særligt interesseret https://open.spotify.com/show/78mS8VtpCsLEAF0W7ziDun?si=451f727084da4986

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.235