23948sdkhjf

Portrætinterview: Tidligere kollegers hånd i ryggen giver Danmark ny FOA-formand

FOA-medlemmerne i social- og sundhedssektoren har fået ny formand, og hun hedder Tanja Nielsen. Her bringer Magasinet Pleje et portrætinterview med kvinden, som fra nu af er formand for den faggruppe, der løfter en af de vigtigste arbejdsopgaver i den danske velfærdsstat.

Først, tillykke Tanja Nielsen. Alle i det politiske system hiver og flår i SOSU’erne. Hvis man laver en top ti over aktuelle politiske emner, er ældre, social- og sundhedssektoren nummer 1. Er det et skræmmende felt at træde ind i?

- Ja. Men jeg er helt bevidst om, at vi i den nærmeste fremtid kommer til at stå med de største velfærdsstatslige udfordringer, vi overhovedet har oplevet - både på ældreområdet og sundhedsområdet generelt. Overskriften med de største typer bliver: Rekruttering! Hvordan får vi tilstrækkeligt faglært arbejdskraft på ældre- og sundhedsområdet? Det er udfordringen.

Hvordan fandt du selv ud af, at uddannelsen som social- og sundhedsassistent var din plads i tilværelsen?

- Jeg har gennem hele min opvækst været med min mor på arbejde, og med hende deltog jeg i arrangementer på plejehjem. Hun var beskæftigelsesvejleder. Mens jeg gik på handelsskolen, arbejdede jeg på Thorshøj plejehjem i Holstebro, og efter handelsskolen blev jeg fastansat som afløser. Da jeg besluttede mig for plejevejen, fik jeg to vejledere, som virkelig tog hånd om mig. De to kollegaer er skyld i, at jeg den gang valgte og vedblev med at være i et fag, som jeg i dag stadig brænder for. At de har haft den betydning, har jeg fortalt dem. Og de ved, at jeg mener det.

Det omgivende samfunds anerkendelse af SOSU-faget er af og til svigtende. Hvordan får I igen skabt en anerkendelse af SOSU-fagets betydning for samfund og borgere?

- Vi skal have synliggjort, hvor fagligt dygtige vores medlemmer er. Og vi skal have synliggjort, hvilken forskel vi gør for de mennesker, vi arbejder med og for til daglig. Det er vigtigt, at vi får fortalt de gode hverdagshistorier. Der er så mange af dem.

Du nævnte rekruttering som den overordnede overskrift for de kommende års arbejde. Her får du til sidst tre mindre overskrifter til at beskrive de konkrete opgaver, som ligger først for.

- Ældrelov: Vi skal have landet en ældrelov, når vi får en regering. Det er førsteprioritet. Forarbejdet er lavet, men loven skal skrives og vedtages på en fornuftig måde.

- Sundhedsreformen: Der er ingen tvivl om, at FOAs faggrupper kommer til at spille en central og mere fremtrædende rolle i de arbejdsopgaver, der i fremtiden skal løses på sundhedsområdet. Men opgaverne skal defineres, og svære valg skal træffes.

- Psykiatrien: Psykiatrien er hullet og sårbar. Der er vedtaget en tiårsplan, men vi skal sikre, at den bliver udmøntet fornuftigt.

Blå bog - Tanja Nielsen, FOAs nye formand for social- og sundhedssektoren

Tanja Nielsen er 48

Bosat i Holstebro, og der bliver hun boende

Har to voksne børn

Før formandsposten var Tanja Nielsen sektorformand for social- og sundhedssektoren samt kost-servicesektoren i FOA Midt- og Vestjylland

Kommenter artiklen

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11