23948sdkhjf

Samarbejde skrottet: Danmarks største plejehjemsbyggeri sat på pause

Bygherren har opsagt samarbejdet med entreprenøren

Samvirkende Boligselskaber (SAB), som er bygherre på Det nye Sølund, har ophævet kontrakten med totalentreprenøren Züblin. 

Det er sket i tæt samarbejde med KAB som byggeforretningsfører. Årsagen er, at totalentreprenøren ifølge boligselskabet har misligholdt den indgåede kontrakt og stillet økonomiske ekstrakrav, som SAB hverken kan eller vil imødekomme.

Københavns Kommune solgte i 2015 grunden til SAB med en bunden byggeopgave i form af en vedtagen lokalplan: Danmarks største plejehjem med 360 plejeboliger, 150 ungdomsboliger, en daginstitution og en stor offentlig parkeringskælder.

SAB indgik kontrakt med Züblin som totalentreprenør på byggeprojektet, som efter planen skulle stå færdigt i 2025 (første fase) og 2027 (anden fase).

Og det droppede samarbejde vækker vrede på Københavns Rådhus.

- Vi mangler plejehjemsboliger, og jeg er forarget over, at entreprenøren tilsyneladende er løbet fra sine aftaler på Sølund. SAB må lægge sig i selen for at finde en løsning, men jeg er samtidig også bevidst om, at vilkårene for at bygge alment er under et voldsomt pres lige nu, og det bør staten dæmme op for midlertidigt, så prisstigningerne ikke medfører et de facto byggestop for nye plejehjemsboliger. Som samfund bliver vi målt på, hvordan vi tager os af vores ældre og svage borgere, og her er en bolig altså ikke ”nice to”, siger Sisse Marie Welling (SF), sundheds- og omsorgsborgmester i København.

Fakta: Om Sølund-projektet

  • Københavns Kommune solgte i 2015 grunden til SAB med en bunden byggeopgave i form af vedtagen lokalplan: plejehjem med 360 almene plejeboliger med tilhørende serviceareal, 150 almene ungdomsboliger, 1 daginstitution og 1 stor offentlig parkeringskælder. Plejeboligerne og ungdomsboligerne opføres som almene boliger.
  • Plejeboliger og ungdomsboliger opføres og drives inden for rammerne af almenboligloven.
  • Frem mod 2030 er der i København brug for ca. 1.000 ekstra plejeboliger for at imødekomme et stigende antal ældre.
  • Staten har fastsat et loft over det almene boligbyggeri, som bestemmer, hvor dyrt byggeriet og dermed huslejen må være. Og det loft er et problem, fordi byggepriserne er steget voldsomt.
  • Byggeriets første fase skulle stå færdig i 2025 og anden fase i 2027. Det nye Sølund forventes fortsat at blive realiseret, men tidsplanen er sat tilbage. Det vides ikke på nuværende tidspunkt, hvor meget byggeriet bliver forsinket.
  • SAB er bygherre for det samlede byggeri.
  • Når byggeriet står færdigt, køber Københavns Kommune daginstitution og parkeringskælder tilbage til en aftalt pris.

Kilde: Københavns Kommune

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078