23948sdkhjf

Rapport løfter sløret for fremtiden

Den demografiske sammensætning ændrer sig markant indenfor en overskuelig årrække og på den baggrund har VIVE forsket i behovene for velfærdsservice i fremtiden.

Resultatet af forskningsprojektet Mature er 12 scenarier, der kaster lys over, hvilke innovationer, der vil kunne hjælpe med at løfte fremtidens velfærdsopgaver.

Projektet startede i 2017 til 2019 og afsluttes med denne publikation

Pengene til forskningen kommer fra Innovationsfonden, der har investeret 7.9 mio. kr., og deltagende partnere har investeret 3.7 mio. kr. Partnerne er – udover VIVE – Professionshøjskolen Absalon, Syddansk Universitet, Svendborg Kommune og plejecentret Skovhuset i Hillerød Kommune.

"De 12 scenarier er opdelt i tre temaer. Hvert tema rummer to spørgsmål, hvis mulige svar kombineret med hinanden giver fire udfald eller scenarier.

Hvert scenarie beskriver konsekvenserne af netop denne udvikling på en række områder: Hvad betyder scenariet for samfundets omkostninger og for fremtidssikringen af velfærdsmodellen? Hvilken udvikling vil vi her se i sammenhængskraften og det offentliges rolle? Hvordan påvirkes arbejdslivet og mulighederne for tilbagetrækning, og hvordan udvikler det plejefaglige arbejde sig, i netop dette scenarie?," forklarer VIVE's seniorforsker Anu Siren på vive.dk.

Rapporten analyserer blandt andet ældre, aldring, sundhed blandt ældre, teknologiens rolle i velfærssamfundet, offentlig og privat finansiering af velfærd.

"De 12 scenarier skal ikke ses som fastlagte bud på en fremtidig udvikling, men snarere som øvelser i vores analytiske forestillingsevne og refleksion. De synliggør de mange faktorer, der kan påvirke fremtidens ældre og de rammer og vilkår, de vil få – og viser dermed, at en positiv udvikling på dette område ikke kommer af sig selv. Scenarierne er særligt tænkt som inspiration til de beslutningstagere og fagfolk, der i disse år lægger sporene til fremtidens velfærdsservice," skriver Anu Siren.

Fremtidsscenarierne er udviklet på baggrund af MATURE-projektets resultater, og er blevet kvalificeret gennem en række workshops med repræsentanter fra kommunalt, privat og sundhedsfagligt regi og med projektets Scientific Advisory Board.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11