23948sdkhjf

Har du mod nok til at tale om døden?

Københavns Rådhus inviterer i eftermiddag indenfor til en temadag om den svære samtale om død, sorg og ensomhed.

Dagen henvender sig til fagpersonale såvel som til pårørende.

Det er Københavns Kommunes Sundheds- og Omsorgsforvaltning, der i samarbejde med Det Nationale Sorgcenter arrangerer temadagen på Københavns Rådhus.

Stedfortrædende sundheds- og omsorgsborgmester Klaus Mygind kender dilemmaet fra sit eget liv.

- Jeg tror, at rigtig mange har det som mig. Selvom man inderst inde godt ved, at det er vigtigt at tale med sine nærmeste om nogle af de ting, der er allersværest, så er det bare lettere lige at udskyde det. Men det kan jo blive for sent. For min mors vedkommende, så har hun og jeg desværre passeret det tidspunkt, hvor vi kunne tale tingene igennem på en meningsfuld måde – hun er i dag plaget af en fremskreden demenssygdom, så flere af hendes mentale og kognitive kompetencer er forsvundet, fortæller Klaus Mygind.

En undersøgelse fra Ældre Sagen viste sidste år, at over halvdelen af danskerne synes, vi taler for lidt om døden i Danmark. Samtidig mener to ud af tre, at det er vigtigt at tale om døden.

Det er ofte i mødet mellem borgere og plejepersonale, at der er behov for værktøjer til at få hul på den svære samtale.

- En af grundene til, vi afholder temadagen om samtaler om død, sorg og ensomhed, er, at vi har oplevet en efterspørgsel på oplysning og debat fra vores medarbejdere og ledere. De sidste par år har vi i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i København udbudt kompetenceudvikling til medarbejderne inden for værdig død, lindring og den svære samtale. Det er blevet taget rigtig godt imod, så det virker helt naturligt, at vi nu højner indsatsen med en temadag for alle københavnere, siger Ursula Stockmarr, projektleder for projektet Værdig død.

På temadagen vil rådhushallen være tilsået med stande, hvor Københavns Kommune, Det Nationale Sorgcenter, Landsforeningen Liv & Død, patientforeninger og mange andre vil stå klar og rådgive om tilbud til københavnere med døden tæt på livet og andre interesserede. 

Program for temadagen kl. 13-18 i festsalen:

13.00-14.00 Teaterforestillingen ”Selv granvoksne mænd drømmer” En gruppe ældre mænd opfører et teaterstykke om deres liv, sorger og drømme. Samarbejde mellem C:NTACT, Nørrebro Teater og Københavns Kommune.

14.15-14.30 Borgmestertale for alle i Festsalen Hør stedfortrædende sundheds- og omsorgsborgmester, Klaus Mygind, tale på temadagen.

14.30-15.30 Charlotte Bøving, læge og kendt fra DR2’s “Lægen flytter ind” Mange vælter, når de får en diagnose eller modgang i livet. Charlotte vil inspirere til det modsatte — at vi skal tale sammen og tage stilling til livets store spørgsmål, mens vi kan.

15.45-16.30 Christian Busch, hospitalspræst og sjælesørger, Rigshospitalet Christian Busch har været hospitalspræst i 30 år, hvor han har fulgt og støttet mennesker i krise og sorg. Han fortæller, hvordan vi kan indgå i berigende samtaler om eksistentielle temaer og trosmæssige overvejelser, når vi møder død og sorg.

16.45-17.30 Stine Buje, cand. comm. og medlem af repræsentantskabet for Landsforeningen Liv & Død Stine Buje har på baggrund af mange samtaler med uhelbredeligt syge skrevet flere bøger om livets afslutning. Få konkrete bud på, hvordan vi kan handle, så vi ikke først ved slutningen af livet indser, at vi kunne have brugt vores tid bedre.

17.30-18.00 Biretha Vitalis Joensen, psykolog, Det Nationale Sorgcenter Biretha er optaget af sorg hos ældre, og hvordan vi taler med den ældre efterladte om sorg — eller undgår at gøre det. Biretha har stor erfaring med, hvilken betydning det har, at vi tør gå ind i samtalen med ældre mennesker, som har mistet.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11