23948sdkhjf

Kommuner får 2,2 milliarder kroner mere til velfærd

Økonomiaftalen mellem regering og kommuner for 2020 giver penge til velfærd og byggeri.

Kommunerne får 2,2 milliarder kroner mere i 2020 til velfærd. Samtidig er der flere penge til byggeri, siger finansminister Nicolai Wammen (S) på et pressemøde i Finansministeriet.

I de 2,2 milliarder kroner indgår, at det moderniserings- og effektiviseringsprogram, der hvert år skar 0,5 milliarder kroner i kommunernes budgetter, er afskaffet. Dermed er der tale om 1,7 milliarder kroner i nye penge.

Samtidig er kommunernes budget til anlæg - byggeri - øget med 1,5 milliarder kroner.

- Det er en økonomisk aftale, der giver lidt mere rum til kommunerne. Det giver noget frihed.

- Men vi må være ærlige og sige, at den ikke løser alle problemer. Der vil stadig være svære prioriteringer derude, og det er ikke nogen let opgave at være borgmester. Det er et første skridt, siger Nicolai Wammen.

Formanden for Kommunernes Landsforening, KL, Jacob Bundsgaard (S), siger i samme ombæring:

- Nu skal kommunerne lægge deres budgetter. De står med mange forskellige udfordringer. Så for nogle vil denne aftale betyde, at de kan give et løft. For andre betyder den, at de holder skindet på næsen.

- Men det kommer ikke i de fleste kommuner til at betyde et løft.

De tunge forhandlinger er i år sket under et større tidspres, da valg og regeringsdannelse udskød starten på forhandlingerne med flere måneder.

Med aftalen i hånden skal kommunerne nu udarbejde deres budgetter for 2020 og levere dem til godkendelse i Finansministeriet.

Aftalen møder allerede kritik fra Michael Ziegler (K), Høje-Taastrups borgmester gennem mange år og højt placeret i Kommunernes Landsforening.

- Jeg har siddet i KL's bestyrelse i ti år og har for første gang ikke kunnet stemme for en økonomiaftale med regeringen. Jeg har undladt at stemme.

- Borgerne forventer mere velfærd efter valgkampen. Uændret velfærd koster tre milliarder kroner. Men regeringen vil kun give 1,7 milliarder kroner, skriver han på Twitter.

Også Enhedslisten har undladt at stemme for aftalen i KL's bestyrelse.

Venstres finansordfører, Troels Lund Poulsen, siger om aftalen:

- Nicolai Wammen har på ingen måde ret i, at det er et løft af velfærden. Man kan sige, at aftalen er status quo i forhold til, hvad der er brug for, fordi der kommer flere ældre og unge.

- Men det er på ingen måde en aftale, der giver det løft af velfærden, som Socialdemokratiet har lovet. Så det er øregas og velfærdsbluff fra regeringen, siger han.

Kilde: /ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.127