23948sdkhjf

93-årige Karen spreder duft af mad på sit plejehjem med grisehaler

I køkkenet i Solhavecenteret i Karise står der 12 bakker jordbær, som skal bruges til aftensmaden. Menuen står i øvrigt på ribbensteg med kartofler, rødkål og sovs og jordbær til dessert.

Ambitionen om at få duften af mad ud på flere plejecentre er lykkedes på plejecentrene i blandt andet Faxe og Odsherred kommuner. Det skriver DR Sjælland.

De er to af de 69 kommuner, som for to år siden fik del i den nu tidligere regerings køkkenpulje, som blandt andet skulle gå til at bygge eller udbygge køkkener på plejecentrene.

Ønsker til mad
Lone Bækø er teamleder i Solhavecenteret, og på sedlen i køkkenet står der biksemad, årstidens fisk og medister.

- Det er den madplan, vi følger og laver for en måned ad gangen. Der er både beboernes ønsker, og så regner vi ud, hvad ældre mennesker har brug for at spise, siger hun til DR Sjælland.

Tidligere fik man en liste over den næste måneds mad, der blev lavet fra et centralkøkken.

- Det betyder rigtigt meget, at vi selv kan lave den. Det betyder, at vi får beboernes ønsker til maden med, siger hun.

Nye køkkener
Faxe Kommune fik tildelt cirka 650.000 kroner fra puljen, og den har brugt pengene til både at bygge nye køkkener og give mulighed for tage beboerne mere med på råd.

Beboere vælger mad, de husker fra deres liv
På Solhavecenteret i Karise har 93-årige Karen Hansen været månedens kok, hvor hun valgte retten og var med i køkkenet.

Her skulle de lidt over 30 beboere og personalet smage grisehaler med gule ærter. En ret, som Karen Hansen spiste gennem mange år, da hun voksede op med grise tæt på sig.

- To gange om året blev der slagtet grise, og der er ikke så mange grisehaler på en gris, så der var lidt kamp om dem, siger hun.

Karen Hansen nyder, at hun og de andre beboere nu har mulighed for at vælge retter, som de husker fra deres liv.

- Når vi nu sidder her ved vores bord og snakker om mad, bliver der stadigvæk sagt: 'Ihh ja, så fik vi det og det', fortæller hun til DR Sjælland.

Duften af mad skærper de ældres sanser
Odsherred Kommune fik lidt over seks millioner kroner, der er gået til at få etableret 17 små køkkener på seks plejecentre, fortæller teamleder i Odsherred Madservice Lonni Kristensen.

- Duft af nystegte frikadeller, flæskesteg eller hjemmebagte kanelsnegle. Det er genkendeligt for de ældre og skærper deres sanser, så de får en god oplevelse, siger hun.

Hos interesseorganisationen Ældre Sagen er fornemmelsen, at mange plejecentre enten har eller er i gang med at lave køkkener.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.296