23948sdkhjf

Det gode måltid med stor effekt

Succes med ernæringsprojekt: En undersøgelse afslørede, at 40 pct. af beboerne på plejehjem i Holstebro var kritisk undervægtige. Det har en målrettet ernæringsindsats nu vendt op og ned på
60 pct. af beboerne på alle plejehjem i Danmark er undervægtige og har en dårlig ernæringstilstand. Det dokumenterede et omfattende forskningsprojekt fra Fødevareinstituttet.

Det besluttede man at gøre noget ved i plejeboligerne Skredsande i Holstebro.

“Vi lavede vores egen undersøgelse, som viste, at 40 pct. af vore beboere var kritisk undervægtige. Det var vi langt fra tilfredse med. Derfor satte vi gang i projekt "Det Gode Måltid," fortæller lederen af plejeboligerne, Lone Haulund Nielsen.

Med projektet har de ansatte i Skredsande fået ny viden og nye redskaber til at vurdere kostens betydning for den enkelte beboer.

“Vi troede, at vi med vores faglige skøn og det blotte øje kunne spotte den enkelte beboers ernæringstilstand. Det kunne vi ikke. Men med et omfattende screeningsprogram, der bl.a. indebærer, at beboerne bliver vejet og målt to gange om året, kan vi indrette kosten, så hver enkelt beboer får den ernæring, de har brug for.

Det indebærer f.eks., at vi nu lægger mere vægt på mellemmåltider, at beboerne også kan få serveret mad på skæve tidspunkter af døgnet, og at de får den mad, de bedst kan li’ - uden en løftet pegefinger om, hvad der er det mest sunde. Det er et tilbud, som beboerne kan sige ja eller nej til," fortæller Lone Haulund Nielsen.

Dokumenteret viden

En rapport om erfaringerne med ’Det Gode Måltid’ konkluderer, at man i plejeboligerne Skredsande har succes med det ekstra fokus på betydningen af maden - og kulturen omkring maden.

“Det er en succesoplevelse. Hidtil i projektet er det lykkedes at løfte kritisk undervægtige beboere op i gruppen af undervægtige boere. Det er i den sammenhæng et stort spring. Det er lykkedes i kraft af, at personalet nu har en dokumenteret viden om den enkelte beboers ernæringstilstand og kan indrette kosttilbuddene derefter. Og det har ikke kostet ekstra økonomiske ressourcer udefra for at nå hertil," fastslår Lone Haulund Nielsen.

“Det Gode Måltid" for beboerne i Plejeboligerne Skredsande har også givet genlyd uden for kommunens grænser. Holstebro er sammen med tre andre kommuner i landet udvalgt af Indenrigs- og Socialministeriet til at deltage i et projekt, der drejer sig om systematisk formidling af viden om ældres ernæringstilstand. De tre øvrige kommuner er Ikast-Brande, Stevns og Guldborgsund.
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079