23948sdkhjf

Forebyggelse af tryksår kan spare kommunerne for mange millioner kr.

Tryksår hos immobile patienter er en betydelig udfordring i sundhedssektoren og koster årligt millioner af kroner i behandlinger og ressourcer. Men der er virkelig mange penge at spare og store menneskelige gevinster ved at anvende de forebyggende løsninger, som Levabo har udviklet.

Den mest avancerede løsning er virksomhedens automatiske vendesystem, Turn All, der tilbyder en innovativ tilgang til forebyggelse af tryksår hos immobile patienter til stor gavn for både patienter og personale.

Peter Egelund, CEO hos Levabo, fremhæver især systemets evne til at eliminere behovet for natlige omlejringer:

”Vores hovedfokus er at eliminere nattebesøgene, hvor det er muligt. Det sikrer patienterne bedre søvn, som er altafgørende for helbred og livskvalitet.”

Turn All-systemet fungerer ved automatisk at placere patienten i en 30-graders sideleje, der regelmæssigt skifter mellem højre og venstre side. Dette reducerer trykket på udsatte områder og øger blodcirkulationen, hvilket er kritisk for at undgå tryksår. Systemet kan installeres i enhver plejeseng med aftagelig madras og er udstyret med en praktisk CPR-funktion, der hurtigt flader madrassen ud i tilfælde af akutte situationer.

Vi vurderer, at forebyggelse i dag kun udgør omkring max. 5-7% af den samlede indsats mod tryksår. Det er et kæmpe uforløst potentiale, som vil kunne gavne rigtig mange mennesker og spare kommunerne for mange penge. Peter Egelund, CEO i Levabo

Systemet opererer lydløst og blidt, hvilket minimerer forstyrrelser for patienten. Det betyder, at borgeren kan få en hel nats uforstyrret søvn – en faktor der ofte er undervurderet i den samlede behandling og rehabilitering af ældre og svækkede patienter.

Dokumenterede besparelser og velfærdseffekt

Ifølge Peter Egelund kan kommuner og institutioner, der anvender systemet, opnå væsentlige besparelser. Undersøgelser og erfaringer viser, at en kommune ved at indføre det automatiske vendesystem kan spare omkring 100 kroner pr. døgn pr. patient alene i personaleressourcer.

”Men der er langt større besparelser at hente, når man tager de forebyggende effekter i betragtning, som gør, at patienterne undgår tryksår. Selve behandlingen af tryksår ligger typisk mellem 10.000 og 250.000 kroner pr. patient - afhængigt af tryksårets sværhedsgrad,” påpeger Peter Egelund.

Et tryksår i kategori 1 – et rødt mærke på huden – er relativt harmløst, men hvis det udvikler sig til kategori 2 eller værre, stiger behandlingsomkostningerne og patientens lidelser dramatisk. Kategori 2-sår koster typisk kommunen 30.000-50.000 kr. og behandlingstiden er 6-8 uger. De næste to kategorier er endnu værre og kræver væsentlig længere behandlingstid. Et kategori 3-sår koster 75.000-125.000 kr. at behandle, og kategori 4-sår – de mest alvorlige – kan koste op til en kvart million kroner, behandlingstiden er 1-1,5 år og tilstanden kan føre til livstruende infektioner.

Helhedsorienteret tilgang

For Levabo handler det ikke kun om teknologi. Virksomheden arbejder med en helhedsorienteret tilgang, der også involverer uddannelse, kompetenceudvikling og organisatorisk implementering.

”Et godt produkt er ikke nok i sig selv. Det skal kunne implementeres, forstås og bruges af personalet. Og det kræver, at ledelsen bakker op, at kompetencerne er på plads, og at der findes strukturer for opfølgning,” siger Peter Egelund.

Systemerne er allerede taget i brug i kommuner som Aalborg og analyser viser, at Turn All ikke blot er med til at forhindre sår – det reducerer også plejepersonalets arbejdspres og giver bedre arbejdsforhold. Ifølge Peter Egelund er forebyggelse dog stadig en overset disciplin i det danske sundhedsvæsen.

”Vi vurderer, at forebyggelse i dag kun udgør omkring max. 5-7% af den samlede indsats mod tryksår. Det er et kæmpe uforløst potentiale, som vil kunne gavne rigtig mange mennesker og spare kommunerne for mange penge. Som en tommelfingerregel vil tryksår koste 10 gange så meget som en investering i forebyggende løsninger som Turn All. Vores produkt vil ikke bare forbedre patienternes livskvalitet, men også aflaste plejepersonalet, mindske sygefravær og bidrage til rekruttering og fastholdelse af medarbejdere i en presset branche,” siger Peter Egelund.

Tryksår er udbredt, og det anslås at ca. 12% af danskerne over 65 år har, eller stifter bekendtskab med et tryksår. Udviklingen med flere multisyge og ældre vil med al sandsynlighed få antallet af tryksår til at stige, hvis der ikke sættes ind med forebyggelse.

Om Levabo

Vi er et globalt selskab der har forhandlere, og leverer produkter, i hele verden. I mere end 10 år har vi haft et tæt samarbejde med brugerne af vores produkter og de sundhedsprofessionelle. Vi har udviklet lejringsprodukter til forebyggelse og behandling af tryksår i samarbejde med en række danske sårsygeplejersker. Hos Levabo ønsker vi at gøre en forskel i sundhedsvæsenet og vores vision er, at vi med vores produkter kan bidrage til at udrydde tryksår samt skabe øget livskvalitet og velvære i befolkningen.

Kilde: Levabo

Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094