23948sdkhjf

Personale risikerer at genoplive de forkerte på grund af it-udfordringer

Patienter risikerer at blive genoplivet på trods af lægeordineret fravalg, fordi it-systemer ikke kan kommunikere. Sundhedsminister Sophie Løhde (V) er opmærksom på problemet

Lægens oplysning om, hvorvidt en patient må genoplives eller ej, følger ikke automatisk med, når patienter rykker mellem hospitaler i regionerne og de kommunale tilbud.

Det betyder, at patienter risikerer at blive genoplivet, selv om lægen har fravalgt det på patientens vegne, f.eks. hvis behandling er udsigtsløs. I værste fald kan det også betyde det modsatte.

Det skriver Sundhedsmonitor.

- Man kan risikere at genoplive nogen, der ikke ønsker det, eller undlade at genoplive nogen, som faktisk har et ønske om at blive genoplivet, siger Anne-Sofie Gade Lybker, udviklingssygeplejerske og sundhedsfaglig kvalitetskonsulent i Horsens Kommune, til Sundhedsmonitor.

Hun fortæller, at Horsens Kommune ikke kunne flytte en døende patient til hospitalet på grund af manglende oplysninger om netop genoplivning.

Det fatale problem opstår, fordi it-systemerne i henholdsvis kommuner og regioner ikke kan udveksle informationen.

Udfordringen har været kendt blandt myndigheder gennem flere år, viser en aktindsigt i referater fra Fagligt Forum for Patientsikkerhed, der bistår Styrelsen for Patientsikkerhed med faglig sparring.

- Fagligt Forum er bekendt med problematikken, og der er et fælles ønske om ensretning i arbejdsgangen omkring fravalg af genoplivning på tværs af sektorerne. Flere kommuner genkendte, at arbejdsgangen på nuværende tidspunkt er håndholdt, hvilket kan være en udfordring, står der blandt andet i et referat fra marts 2023.

15. januar i år trådte en ny lov i kraft, der giver borgere over 60 år mulighed for digitalt selv at tilkendegive ønske om fravalg af genoplivning. Borgerens eget ønske bliver registreret på tværs af systemerne i både kommuner og regioner, og det foreslår både Anne-Sofie Gade Lybker og Kommunernes Landsforening også bliver gældende, når en læge registrerer fravalg af genoplivning på patientens vegne

- På den måde ville man undgå, at medarbejderne i kommuner og på hospitaler skal orientere sig flere forskellige steder afhængigt af typen af fravalg af genoplivning, siger kontorchef i KL Hanne Agerbak i en skriftlig udtalelse.

Fra sundhedsminister Sophie Løhde (V) lyder det, at ministeriet har fokus på problemet.

- Sammen med kommuner og regioner er vi i øjeblikket ved at se på, hvordan man kan få dem løst, udtaler Sophie Løhde i et skriftligt svar til Sundhedsmonitor.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094