23948sdkhjf

Fysioterapeutkæde reagerer på mulige ventelister: Kan få fatale konsekvenser

Fysioterapeutkæden ProTreatment reagerer nu på stramninger, som vil betyde længere ventetid på vederlagsfri fysioterapeutisk behandling. Det kan blive dyrt både for den enkelte og samfundsøkonomien, lyder det.

Danske Fysioterapeuter har anmodet praktiserende fysioterapeuter om at oprette ventelister for alle vederlagsfrie patienter, fordi det afsatte budget til vederlagsfri fysioterapi for 2023 i Danmark allerede er tæt på overskredet. 

Det har fået fysioterapeutkæden Pro Treatment til at reagere. Det skriver virksomheden i en pressemeddelelse.

Vederlagsfri fysioterapi omfatter danskere, som er ramt af svære fysiske symptomer efter for eksempel en blodprop, hjerneblødning, rygmarvsskade, sklerose eller Parkinsons. Ifølge tal fra Danske Fysioterapeuter, som Pro Treatment skriver i pressemeddelelsen, ligger udgifterne til vederlagsfri fysioterapi i januar-maj otte procent over den økonomiske ramme. Den udvikling dækker over, at antallet af patienter er steget med 21 procent, mens udgiften per patient er faldet med cirka to procent siden januar-maj 2017.

Ventelister kan få fatale konsekvenser for den enkelte og for samfundsøkonomien, mener Thomas Kelstrup, der er fysioterapeut med ansvar for hjemmepatienter hos den danske kæde af fysioterapeutklinikker Pro Treatment. Det har fået kæden til at igangsætte en målrettet marketingsindsats for at oplyse danskerne og råbe politikere og regioner op.

- Vi har både tid, viden og kapacitet til at tage os af de vederlagsfri patienter, men er blevet tvunget til at oprette en fiktiv venteliste for dem. Og her taler vi altså om mennesker, som på baggrund af en lægefaglig vurdering har brug for vores hjælp. Vederlagsfri patienter går en uvis fremtid i møde og har behov for hjælp og vejledning nu og her, udtaler Thomas Kelstrup i pressemeddelelsen og tilføjer:

- Det er dybt frustrerende, at økonomi bliver prioriteret over patientvelfærd i den her sag. I sidste ende er det heller ikke nødvendigvis en økonomisk fordelagtig ordning. Får patienter ikke den fornødne fysioterapeutiske hjælp til at forebygge eller reducere yderligere dårligdom, vil de ofte blive skubbet videre i sundhedssystemet til læge eller hospital på grund af øget behov for blandt andet flere hjælpemidler, medicin og indlæggelser.

Betydning for livskvalitet

ProTreatment genkender problematikken fra tiden under corona, hvor langvarig tvungen kliniklukning resulterede i markante fald i patienters fysiske formåen. Den fysioterapeutiske behandling/træning er med til at forebygge forværring af sygdom og derved forebygge risikoen for hospitalsindæggelse, forklarer Thomas Kelstrup.

Ifølge Thomas Kelstrup er patientgruppen med behov for vederlagsfri fysioterapi stor. Han giver som eksempel kørestolsbrugere, som skal hjælpes med daglig fysisk bevægelse for at forebygge blandt andet tryksår, blodpropper, urinvejsinfektioner, forstoppelse, stivhed i bevægeapparatet, dårlig fordøjelse, tab af muskelmasse og dalende lungefunktion, der kan forårsage lungebetændelse og i værste fald hospitalsindlæggelser.

- Jeg mærker gennem mit daglige arbejde med patienter, at det har stor betydning for dem og deres livskvalitet at få hjælp og vejledning til at forebygge og afhjælpe fysiske udfordringer, fortæller Thomas Kelstrup.

ProTreatmentsdriver 21 fysioterapeutiske klinikker fordelt i Danmark, hvoraf størstedelen er i overenskomst med den offentlige sygesikring.

Kommenter artiklen

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.097