23948sdkhjf

Odenseborgmester i Kyiv: Fynske generatorer leverer strøm til byens plejehjem

Odenses borgmester besøger i disse dage Ukraines hovedstad Kyiv. Kyiv og Odense har været venskabsbyer i over 30 år, og da russerne invaderede, stod fynboerne klar med nødgeneratorer til blandt andet byens plejehjem

Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel (S) er i disse dage på besøg i Kyiv sammen med flere andre danske borgmestre. Kommunen har siden 1989 været venskabsby med den ukrainske hovedstad.

- Når vores venskabsby bliver udsat for systematisk bombning og krigsforbrydelser, så har de brug for os. Derfor vil gerne være med til at vise, at de kan regne med os, og at vi står på deres side, siger han.

Russiske angreb mod Ukraines energianlæg fik i efteråret den odenseanske Rotary Club til at tage initiativ til en indsamling til nødgeneratorer. Odense Kommune var også en del af indsamlingen. Det lykkedes at indsamle 6,5 millioner kroner - og 17 generatorer er siden efteråret blevet sat op i den ukrainske hovedstad.

- Vi har set, hvor de er blevet installeret. Vi kan mærke glæden og se lyset i øjnene på ukrainerne, når de fortæller, at de ved, at der er nødgeneratorer til at give varme til skoler, plejehjem og boliger, siger Peter Rahbæk Juel.

Ifølge lederen for det kommunale varmeserviceanlæg, Serhiy Chernoshtan, har generatorerne bidraget til, at omkring 50.000 ukrainere har kunnet holde varmen gennem vinteren.

Under turen har han også talt med borgmesteren i Kyiv, Vitali Klitschko, der er tidligere verdensmester i boksning.

- Vi fik et ordentligt skulderklap. Sådan et, man kunne mærke fysisk. Det er et skulderklap, som vi tager med hjem og giver videre til odenseanerne og de andre, der har været med til at samle ind, siger Odense-borgmesteren.

Han fortæller, at Klitschko er meget stålsat på, at Kyiv og Ukraine skal genopbygges.

- Der er også ting, hvor vi kan samarbejde om at lave en god plan for, hvordan de kan komme videre, når krigen forhåbentligt slutter, siger Peter Rahbæk Juel.

/Ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079