23948sdkhjf

Begravelsestyper: Har du taget stilling?

En begravelse er ikke blot en personlig afsked, men også en praktisk begivenhed. Som pårørende er der mange ting, som skal arrangeres: Kirke, andre pårørende, de juridiske aspekter og typen af begravelse.

Færre ønsker at blive begravet i en kiste, hvor nedsættelse i urne er steget i popularitet. Mange familier ønsker ikke at bevare et gravsted så længe, som man før har set i tiden. Før i tiden så man ofte et familiegravsted, der lå i flere hundrede år, hvor mange i dag siger dem op efter 20 til 30 år.

Hvilken begravelse er passende?

Få år siden lå fordelingen mellem begravelse og bisættelse 50/50, hvor fordelingen i dag ligger på omkring de 70/30. Der er kommet flere typer begravelse til. I dag ses det oftere, at familien og den afdøde har stor medbestemmelse til de typer begravelser, der muligvis blev anet som værende anderledes for nogle år siden.

Kirkelig eller borgerlig begravelse

Hvis den afdøde var medlem af folkekirken, ses en kirkelig begravelse som den afdødes ønske. En kirkelig begravelse er en højtidelighed med deltagelse af en præst. Denne type begravelse kan inkludere begravelse i kirke, bisættelse i urne eller askespredning over havet. Det er en kirkelig højtidelighed, hvor pårørende på forhånd har aftalt sted, tidspunkt og salmer med præsten.

En borgerlig begravelse er uden præst. Det dækker kistebegravelse, bisættelse, askespredning eller senere overførsel til udlandet. Der er ikke formelle retningslinjer til en borgerlig begravelse udover almen pli.

Det er meget almindeligt med afholdelse af en ceremoni, hvor pårørende bestemmer slagets gang. Det kan enten være musik, sang eller salmer. En borgerlig begravelse er det typiske valg for den afdøde, hvis vedkommende ikke var medlem af folkekirken.

Uden ceremoni

En begravelse uden ceremoni er af hverken kirkelig eller borgerlige begravelser. Det er en mere praktisk begravelse af slagsen, hvor kisten bliver kørt til krematorium eller gravstedet. Der er stadig mulighed for at sige sit sidste farvel til den afdøde.

Bisættelse

Bisættelse er en begravelsestype, hvor kisten kremeres på krematoriet, og urnen nedsættes i gravstedet eller asken spredes. Det er den mest populære valg af begravelsestyper, hvor man ser hele 90% af begravelsesvalg ende med bisættelse i de større byområder i Danmark.

Bisættelse kan både være kirkelig, borgerlig og med eller uden ceremoni. Valg af gravsted til bisættelsen varierer fra kirkegård til kirkegård. Typisk vælger pårørende et gravsted med fysisk afgrænsning. Det er også muligt at vælge urnefællesgrav med eller uden markering. Uden markering kendes som de ukendtes grav eller askefællesgraven.

Askespredning

Askespredning over havet er den afdødes ønske om en alternative bisættelse. Det kan foregå kirkeligt eller borgerligt, og det er en stor fordel, at den afdøde skriftligt har nedfældet dette ønske.

Alle kan bede om askespredning så længe begivenheden ikke vækker opsigt. Her kan pårørende vælge, om de selv vil stå for askespredningen eller få en lokal bedemand til at hjælpe.

Send til en kollega

0.031