23948sdkhjf

Ny forskning - en kop kaffe er godt for ældres helbred - og dit eget

Forskere på Københavns Universitet har fundet ud af, at kombinationen af kaffe og mælk får vores immunceller til at virke bedre. At give sig tid til en kop kaffe i hjemmeplejen er således ikke kun godt for de ældres sundhed, det er også godt for medarbejdernes. Hent en kop kaffe og læs om kaffens gavnlige virkning.

Vi kender alle oxidering. Det er det samme som iltning. Når jern ruster, skyldes det en reaktion med ilt. I vakuumpakket kød er ilten presset ud, og derfor går kødet langsommere i fordærv. Når vinkendere ilter en vin, sørger de for, at ilt binder sig til vinens molekyler. Lidt ilt forbedrer vinen, for meget ødelægger den.

Derfor er det godt, at vi har kaffe. For i kaffe er et stof, som hæmmer skadelig oxidering i kroppen. Det forklarer Marianne Nissen Lund, som er professor på Institut for Fødevarevidenskab. Hun står i spidsen for et stort studie af såkaldte polyphenoler, som netop er et gavnligt stof i blandt andet kaffe.

”Vores resultat viser, at reaktionen mellem polyphenoler og proteiner også sker i nogle kaffedrikke med mælk, som vi har undersøgt. Faktisk sker reaktionen så hurtigt, at den er svær at undgå i alle de fødevarer, vi indtil nu har undersøgt,” siger Marianne Nissen Lund.

Og polyphenoler findes så rigeligt i kaffe. For at undersøge den anti-inflammatoriske effekt af at kombinere polyphenoler med proteiner påførte forskerne immunceller en kunstig inflammation. En inflammation minder på mange måder om en betændelsestilstand.

Og her observerede forskerne, at immuncellerne med kombinationen af polyphenoler, som findes kaffe, og aminosyrer, som er proteiners byggesten og findes i mælk, var dobbelt så gode til at bekæmpe inflammationen, som de celler, der kun var tilsat polyphenoler.

Andre studier viser samme positiv effekt af kaffe

Det nye danske studie er bare det seneste af en række studier, som gør det sværere at sige noget grimt om kaffe i ældreplejen.

I 2022 gennemgik et internationalt forskerhold den samlede forskning i sammenhængen mellem kaffedrikning og fysisk helbred hos ældre mennesker.  10 uafhængige videnskabelige undersøgelser af højeste videnskabelige kvalitet viste samme resultat. Kaffedrikkende ældre mennesker har bedre helbredsstatus, end dem der ingen kaffe drikker.

I 2021 fandt et australsk forskerhold ud af, at kaffedrikning bremser ældre menneskers kognitive tilbagegang, og et finsk forskerhold fandt samme år, at mænd født mellem 1916 og 1934 tager hurtigere skridt ved gang, hvis de er kaffedrikkere. De finske mænd var i øvrigt mellem 86 og 104 på undersøgelsestidspunktet.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125