23948sdkhjf

Stor undersøgelse af de ældres fremtidstro offentliggjort - se de markante resultater her

Den mest omfangsrige undersøgelse af de ældres syn på egen alderdom blev offentliggjort torsdag i sidste uge. Budskabet fra de ældre er, at de har det godt. 

I sidste uge blev en stor rapport om de ældres livsvilkår offentliggjort. Det er Ældresagen, som står bag undersøgelsen, og det er Danmarks Statistik, som har udført den. 5000 repræsentativt udvalgte ældre har svaret på, hvordan de synes, livet er, og om de har tillid til et godt ældreliv i fremtiden. 

Endnu mere interessant er det, at det er en såkaldt kohorte-undersøgelse. Man har fulgt den samme gruppe mennesker i over 10 år og spurgt dem om stort set det samme i 2010, 2015 og 2021. Derfor kan undersøgelsen som en af de eneste af sin art fortælle, om de ældre er blevet mere tilfredse med tilværelsen, eller om det modsatte er tilfældet. 

Her bringer Magasinet Pleje markante resultater fra undersøgelsen.

Mindre bekymrede

De ældre er de sidste 10 år blevet bedre til ikke at bekymre sig om ting, de ikke kan gøre noget ved. I dag mener knap 80 procent af de ældre, at de ikke spilder tid på at bekymre sig om ting, som ligger uden for deres kontrol. I 2010 var 72 procent bekymringsløse på denne måde. 

__

Vil betale selv, når de kan

Et klart billede tegner sig af en generation af ældre, som hellere selv vil betale for privat hjælp efter behov i stedet for at blive visiteret fast hjælp af kommunen. Hvis de har råd, foretrækker 2/3 af de ældre i 2021 en privat løsning til hjælp i det daglige. I 2010 var det kun 38 procent, som foretrak en privat, egenbetalt løsning.

__

Mange føler sig yngre, end de er

Over en tredjedel af de 85-89-årige føler sig yngre eller meget yngre end deres biologiske alder. Blandt de 70-74-årige er der tale om halvdelen, som føler sig yngre. Det er ikke sådan, at resten føler sig ældre end deres alder. For eksempel føler halvdelen af de 85-89-årige, at deres biologiske alder passer fint til dem. Kun 14 procent af de 85-89-årige føler sig ældre, end de er.

__

Mindre begrænset af helbred

At de ældre ofte føler sig yngre, end de er, stemmer overens med de ældres vurdering af, hvor meget deres helbred begrænser deres udfoldelse. I 2015 mente 56 procent af de ældre, at deres helbred ingen begrænsninger satte. I 2021 var dette tal steget til 63 procent. Sammenlagt mente hele 93 procent af de ældre i 2021, at de kun var lidt eller slet ikke begrænsede af deres helbred. Tal for 2010 haves desværre ikke. 

__

Jo ældre, jo mere tillid til det offentlige

Jo ældre folk er, jo mere tillid har de til, at det offentlige vil levere den nødvendige hjælp, når de får behovet. Blandt 70-74-årige er det 67 procent som har tillid til, at det offentlige vil hjælpe på en passende måde. I gruppen af 85-89-årige er dette tal 75 procent. 

__

Ældresagens store fremtidsundersøgelse

I alt næsten 5.000 respondenter mellem 50 og 89 år har i 2010, 2015 og 2021 svaret på spørgsmål inden for 18 forskellige temaer, og resultatet giver et vigtigt billede af alderens mangfoldighed.

Her har Magasinet Pleje kun bragt et udpluk af de mere markante resultater. Et mere detaljeret billede kan findes her.

Klide: Ældresagen og Danmarks Statistik

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078