23948sdkhjf

Konservative, Enhedslisten, SF og Danmarks-demokraterne vil give SOSU-hjælpere autorisationsnummer

Det skal være nemmere for arbejdsgivere som hjemmepleje og plejehjem at undersøge, om medarbejderne tidligere har udført deres arbejde ansvarsfuldt.

(Det har af en tidligere version af denne artikel fremgået, at Moderaterne også støtter dette forslag. Moderaterne har endnu ikke taget stilling til spørgsmålet.)

Et gammelt forslag om at give autorisationsnummer til SOSU-hjælpere er blevet genoplivet af de Konservative. Enhedslisten og Danmarksdemokraterne er med på ideen. I modsætning til andre store grupper i sundheds- og plejesektoren som sundhedsassistenter, sygeplejersker og læger har sundheds- og socialhjælpere ikke autorisationsnummer.

- Hvis man havde en automatiske ordning, vil det være et godt skridt på vejen til at få ryddet op i de brodne kar, siger de Konservatives sundhedsordfører Mette Abildgaard til DR i dag.

Både Enhedslisten, SF og Danmarksdemokraterne bakker op omkring ideen, og den har fået nyt liv på baggrund af Tirsdalen-sagen fra Randers, hvor en 60-årig SOSU-hjælper står tiltalt for drab og drabsforsøg.

21000 ufaglærte i kommunal ældrepleje

I 2022 opgjorde FOA antallet af ufaglærte på social- og sundhedsområdet i kommunerne, og resultatet var, at en fjerdedel er ufaglærte. Det svarer til 21.000 ud 85.000 ansatte.

Gruppen af ufaglærte vil man ikke umiddelbart kunne give et autorisationsnummer, da de ikke har en uddannelse at give et autorisationsnummer på baggrund af.

Social- og sundhedsassistenter har autorisationsnummer, og Styrelsen for Patientklager modtog 53 klager angående SOSU-assistenter i 2022. Der er ca. 55.000 social- og sundhedsassistenter i Danmark. Til sammenligning modtog Styrelsen for Patientklager 4660 klager over Danmarks godt 26.000 læger i 2022.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.135