23948sdkhjf

Minister kender ikke prisen på at administrere friplejehjem

Den 5. januar spurgte medlem af Folketingets ældreudvalg Peder Hvelplund ældreminister Mette Kierkgaard, hvad det koster for kommunerne at administrere frivalgsordninger i hjemmepleje og på plejehjem.

Torsdag eftermiddag lå der svar. Ældreministeren ved ikke, hvad det koster kommunerne at administrere frivalgsordninger på plejehjem og i hjemmepleje, og det ved kommunerne heller ikke selv.

Kommunernes kontoplan er slet ikke designet til at håndtere fritvalgsordningen, og derfor står kommunernes omkostninger til administrationen hen i det uvisse.

Derfor vides det heller ikke, om skatteborgernes penge går til mere og bedre ældrepleje på friplejehjem og i hjemmepleje, eller om de ædes op af administrationsudgifter. Hvis høje administrationsudgifter fører til lavere takstafregning til for eksempel friplejehjemmene, kan det have betydning for den kvalitet, som friplejehjemmene kan tilbyde.

Spørgsmålet er aktuelt, fordi en ny evaluering fra VIVE peger på, at kommunale administrationsomkostninger ved friplejehjemsordninger udgør en betydelig byrde for kommunerne. Det beretter kommunerne selv.

Der er 98 kommuner i Danmark, og de skal alle administrere deres egen ordning til afregning af fritvalgsordninger. Da antallet af for eksempel friplejehjem er få, oplever kun få kommuner stordriftsfordele i relation til takstberegning.

Friplejeboligloven blev vedtaget i 2007, men af alle plejehjem og -centre i Danmark udgør de kun 6 procent af de 948 plejehjem. 58 friplejehjem er der i øjeblikket i Danmark. Kommunerne bruger i forvejen ca. 57 milliarder kroner på administration og ledelse ud af et samlet servicebudget på 275 milliarder kroner.

Ældreminister Mette Kirkgaards svar angående administrationsudgifter til fritvalgsordninger

Her er ældreminister Mette Kierkgaards svar angående kommunernes administrationsudgifter til frivalgsordninger i ældreplejen:

- Ministeriet har ikke en opgørelse over administrative udgifter isoleret til frit valg. Det hænger bl.a. sammen med, at den kommunale kontoplan ikke indeholder den relevante afgrænsning. Ministeriet har således ikke grundlag for at besvare spørgsmålet.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078