23948sdkhjf

Ingen voksne er døde af det centrale lægemiddel i Randers-drabssagen

En social- og sundhedshjælper er for retten i Randers og anklaget for drab og drabsforsøg. Hun skal uretmæssigt have givet stoffet baklofen til en beboer på Plejecenter Tirsdalen og på den måde have dræbt beboeren. Der er ikke registreret et dødsfald fra baklofen-tabletter blandt voksne siden 1974.

På første retsdag fortalte anklager Jesper Rubow ifølge TV2’s retsreferat, at den tiltalte 60-årige kvinde havde søgt på baklofen i Google, dagen før hun ifølge anklageskriftet skulle have givet medicin til en beboer, som døde tre dage senere. I forbindelse med en ransagning på tiltaltes bopæl blev hendes private computer beslaglagt. 

Det lægemiddel, som skulle have slået beboeren ihjel, er netop baklofen, og det gives for eksempel til patienter med ufrivillige bevægelser efter blodpropper eller skader på rygsøjlen.

Men ifølge Lægemiddelstyrelsens bivirkningsdatabase, hvor alt sundhedspersonale lovpligtigt skal indberette alvorlige bivirkninger, er ingen voksne mennesker døde af at få baklofen-tabletter. Den døde beboer har ifølge Fagbladet FOA’s referat af anklageskriftet udelukkende fået sådanne tabletter. Dosis kendes ikke. 

Siden 1974 er to børn mellem 0-9 år døde af at få baklofen-tabletter. Det fremgår også af Lægemiddelstyrelsens bivirkningsdatabase. Ét barn er død for 30 år siden i 1993, og et barn døde i 2019. Ellers har ingen dødsfald fundet sted, når stoffet er givet i tabletform.

Et dødsfald er registreret blandt voksne, men denne patient havde en medicinpumpe, og pumpen leverede lægemidlet i patientens krop. I sådanne tilfælde er det enten pumpen, som ikke fungerer korrekt eller patienten, som anvender pumpen forkert. To børn er også døde på denne måde. I alt er der registreret fem dødsfald fra baklofen i knap 50 år.

Lægemiddelstyrelsens bivirkningsoversigt giver ikke et billede af, om en given medicin er sikker eller usikker. Lægemiddelstyrelsen skriver selv, at bivirkningsoversigten "kan være et nyttigt værktøj til at identificere mulige sikkerhedsmæssige problemer ved medicin."w

I 2021 fik ca. 15.725 danskere recept på baklofen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078