23948sdkhjf

SOSU-direktør: Mikrohold skader rekruttering og uddannelsesforløb

Udsigten til flere SOSU-elever kan bryde ond cirkel på SOSU-skoler

Alle elever over 25 år får afkortet SOSU-uddannelsen med 10 procent. Det svarer til 3 måneder og en sjat. Det er en ministeriel skrivebordsøvelse, som betyder, at en SOSU-elev på 25 år ikke kan følge præcis det samme forløb som en elev, der er 24 år og 11 måneder gammel. Og det har konsekvenser. De ressourcer, som skal skabe attraktive uddannelser og tiltrække flere til faget, bliver ædt op af omkostningstunge mikrohold.

- Situationen er simpelthen ikke bæredygtig og rentabel på lang sigt. Det lag af uddannelse, vi smører på i øjeblikket, er tilstrækkeligt, men meget tyndt, siger Lisbeth Nørgaard. Hun er både formand for Foreningen Danske SOSU-skoler og direktør SOSU Esbjerg. Det er ikke bare aldersinddelingen, som skaber problemer på landets SOSU-skoler. Når nye SOSU-elever bliver optaget, bliver de inddelt efter elevtype, og det forøger antallet af hold på den ene side, og skrumper størrelsen af hvert enkelt hold på den anden side. 

- Når vi som nu ikke har mange elever, og samtidig skal udbyde uddannelserne mange steder i Danmark og ydermere skal udbyde uddannelserne alt efter elevtype, så bliver det dyrt, siger Lisbeth Nørgaard.

Magasinet Pleje kan i dag berette, at den aktuelle økonomiske udvikling vil føre til en betydelig vækst i antallet af SOSU-elever de kommende år. 

- Det vil i den grad løfte stemningen, siger Lisbeth Nørgaard, når man spørger hende, hvad en bedre rekrutteringssituation på SOSU-uddannelserne vil betyde. 

- Flere SOSU-elever vil forbedre læringsmiljøet og skabe mere attraktive uddannelser. Så når jeg bliver spurgt, om flere elever vil styrke uddannelserne, er mit svar: I den grad, siger Lisbeth Nørgaard.

Ifølge Nørgaard kan SOSU-uddannelserne uproblematisk møde en endog kraftig elevtilgang. 

 - Vi har rigeligt med muligheder for at øge kapaciteten. Mange skoler laver ‘pop up’-uddannelser tæt på eller i de kommuner, hvor behovet er. Skolernes kapacitet er på ingen måde en hæmsko for at dække samfundets behov for SOSU'er, siger Lisbeth Nørgaard.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125