23948sdkhjf

Brancheforening: Kommuner tilsidesætter loven ved privat ældrepleje

Lovgivningen kræver, at landets kommuner løbende justerer sine timepriser for leveret hjemmepleje til de private plejevirksomheder, så de afspejler de reelle omkostninger. I en tid med den højeste inflation i 40 år er det nu, priserne skal genberegnes, men det er der bestemt ingen planer om hos kommunerne. 

Det viser en helt ny analyse foretaget af arbejdsgiver- og brancheorganisationen KA Pleje. Politisk chefkonsulent René Nord Hansen er ifølge en pressemeddelelse dybt rystet over kommunernes ligegyldighed.

- Vi vidste godt, at manglende justering af priserne er et udbredt problem, men omfanget er både overraskende og rystende, siger han og uddyber:

- For det første er det selvsagt stærkt problematisk, at kommunerne blæser på lovgivningen og dommen fra Vestre Landsret. For det andet er misvisende timepriser en bombe under den valgfrihed, som mange ældre sætter stor pris på.

Skaber monopol på pleje

Når kommunerne ikke justerer timepriserne løbende, stiller det de private leverandører vanskeligere, end hvis kommunerne fulgte lovgivningen.

- Når de private ikke får den pris, de lovgivningsmæssigt er berettiget til, er det et anslag mod valgfriheden og en direkte vej til at give kommunerne monopol på at levere pleje og omsorg, siger René Nord Hansen.

Ingen af de adspurgte kommuner påtænker at justere timepriserne på baggrund af den skyhøje inflation. 

"Kommunalbestyrelsen skal sikre, at afregningsprisen justeres løbende, når den bliver bekendt med, at omkostningerne ikke længere stemmer overens med afregningsprisen", står der i Serviceloven. 

Sidste sommer førte KA Pleje en sag ved Vestre Landsret, hvor Brønderslev Kommune blev dømt for at have underbetalt en privat plejevirksomhed, som ifølge KA Pleje fastslår, at priserne skal justeres løbende.

Praksis er en anden

KA Pleje har bedt kommunerne oplyse, hvorfor de ikke justerer timepriserne.

"Ifølge lovgivningen skal timepriserne beregnes på baggrund af forrige års regnskab - dvs. at 2022-timepriserne skal baseres på regnskabstal fra 2021," oplyser Hørsholm Kommune.

"Aarhus Kommune har den principielle holdning, at man ikke imødekommer anmodninger om prisreguleringer, der ikke i forvejen følger af aftalernes vilkår, oplyser Aarhus Kommune.

"Timeprisen for 2022 genberegnes ikke på baggrund af stigende inflation, ligesom den heller ikke er genberegnet de år, hvor timeprisen har været fastsat for højt. Praksis er, at timeprisen beregnes årligt på baggrund af seneste regnskab," oplyser Herning Kommune.

"Billund Kommune afventer en udmelding fra KL, men som udgangspunkt justeres timeprisen først i 2023-prisen," oplyser Billund Kommune.

Uvildigt klageorgan

René Nord Hansen mener, at svarene taler for sig selv.

- Svarene viser, hvor lemfældigt kommunerne forholder sig til timepriserne. Man kan ikke bare - som for eksempel Aarhus gør - sige, at man ikke imødekommer anmodninger om prisreguleringer, når lovgivningen klart og tydeligt siger, at man løbende skal justere timepriserne. Længere er den ikke, siger han.

KA Pleje har i årevis talt for, at der oprettes et uvildigt klageorgan, som de private aktører kan gå til, hvis de oplever unfair konkurrence fra det offentlige på velfærdsområdet.

- Kommunernes ligegyldighed i forhold justering af priser viser, hvor stort behovet er for et uvildigt klageorgan. I dag har de private aktører ingen at klage til, så kommunerne kan slippe afsted med meget, siger René Nord Hansen.

Kommenter artiklen

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078