23948sdkhjf

Byggestil ala bondegård: Varde opfører plejehjem til svært demensramte

Varde Kommune vil opføre et nyt plejehjem for svært demensramte i Ølgod.

Udformningen af hjemmet er sket i samarbejde med personale og pårørende omkring demensramte, der er kommet med input til husets funktioner.

Det oplyser Varde Kommune i en pressemeddelelse.

Demenscenteret får fokus på effektive arbejdsgange, overskuelighed og tryghed for både beboere og personale. Der er for eksempel etableret ekstra udgange fra boligerne og ’dead ends’ er undgået, hvilket er med til at skabe tryghed i forhold til udadreagerende beboere.

Landlig inspiration
Demenscenteret er opdelt i fire boenheder, og bygningens form er inspireret af de traditionelle gårdanlæg med fire længer der indrammer gårdspladsen.

- Vi har ønsket at skabe et genkendeligt og hjemligt miljø, der giver tryghed for den enkelte beboer, og hvor arkitektur og indretning understøtter trivslen hos demente. Den let aflæselige infrastruktur gør det nemt for de enkelte beboere at finde rundt i bygningen - og hjem igen, siger  Claus Jensen, arkitekt og partner i arkitektfirmaet Rum, der har tegnet det nye plejehjem.

Han tilføjer, at der i byggeriet skal indarbejdet velfærdsteknologiske løsninger som eksempelvis sensorgulve og løsninger der sikrer en naturlig døgnrytmebelysning i boliger og servicearealer.

Byggeri til sanserne
Alle de åbne faciliteter og servicefunktioner er beliggende langs en central gade, som strækker sig rundt om et indre gårdrum. Fra gaden vil man også kunne tilgå de fire boligenheder.

Hver boenhed gøres genkendelig gennem brug af materialer, navn, farver mv.

- Vi ved fra forskning at sanserne og følelseslivet bevares langt hen i demenssygdommen i modsætning til de kognitive - intellektuelle evner. Derfor skal rum, omgivelser og aktiviteter tale til sanser og følelsesliv, når man bygger for mennesker med demens, tilføjer Claus Jensen

Det nye demenscenter i Ølgo skal rumme 32 almene plejeboliger og tilhørende servicearealer på godt 3.000 kvadratmeter.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.188