Når personalet i det nye køkken på Aarhus Universitetshospital trækker i arbejdstøjet, skal der bages, steges og koges på hele 4.700 kvadratmeter. Dermed bliver køkkenet blandt landets største og får blandt andet eget bageri og slagteri.
- Vi får mulighed for at lave maden helt fra bunden, fortæller cheføkonoma Bente Sloth.
Det store køkken skal levere mad til 2.350 patienter og fire kantiner - hver dag. Og der vil være stor fokus på at anvende gode og overvejende økologiske råvarer.
- Maden skal smage af det, den er lavet af. For så spiser patienterne mere, siger hun.
Der bliver ca. 140 medarbejdere i det nye køkken, der samler og afløser de tre køkkener på Aarhus-hospitalerne i Risskov, Tage Hansens Gade og Nørrebrogade. Dermed er der også tre forskellige kulturer, som skal sammensmeltes. Og den proces er allerede i gang, fortæller Bente Sloth.
- Kunsten bliver at lave et køkken, hvor man synes, det er interessant at arbejde. For det bliver et stort køkken, som skal levere 1200 tons mad om året. Og vi betragter os jo som madhåndværkere. Så det handler om, hvordan man sikrer sig, at man også kan betragte det som madhåndværk og ikke bare fabriksarbejde, forklarer hun.
Køkkenet ventes færdigt i november i år.
- Vi har været med til at bestemme, hvordan de nye, smukke rammer skal se ud. Og når jeg går rundt i betonklodserne, som det jo indtil videre kun er, så kan jeg mærke, hvordan glæden strømmer igennem mig. Der en enorm stolthed og glæde forbundet med det, at skulle flytte ud i noget nyt og stort, siger Bente Sloth.
Kæmpekøkken rejser sig i Aarhus
Aarhus Universitetshospitals nye køkken skal lave mad til 2.350 patienter og fire kantiner hver dag