23948sdkhjf
Log ind eller opret for at gemme artikler
Få adgang til alt indhold på MedTechNews
Ingen binding eller kortoplysninger krævet
Gælder kun personlig abonnement.
Kontakt os for en virksomhedsløsning.

Varm mad klokken 18.00 skærper de ældres appetit

På Dronning Anne-Marie Centret på Frederiksberg har man valgt at servere varm mad for beboerne om aftenen istedet for ved middagstid kl. 12.00. Personalet oplever, at beboerne dermed spiser mere.

Klokken er 18, og duften af mad breder sig i fællesstuen på afdelingen.

I aften står menuen på stegt kalvelever med bløde løg, nye kartofler, brun sovs og hjemmesyltede asier. Og til dessert er der jordbær med fløde.

Magasinet Pleje er på besøg på Dronning Anne-Marie Centret på Frederiksberg i København - en selvejende institution drevet af OK-Fonden. Her på plejehjemmet serveres den varme mad om aftenen. Sådan har man gjort gennem efterhånden flere år. Og det udspringer af et ønske fra beboerne selv, fordi man som bymenneske har været vant til at spise varm mad om aftenen, forklarer køkkenleder Susanne Jonasen.

Plejehjemmet har ikke undersøgt effekten af det varme aftensmåltid, men personalet på afdelingerne giver udtryk for, at det giver mere ro om aftenen, og at man spiser mere, fortæller hun.

Møder senere
Hvad kræver det her af personalet i køkkenet?
- Man har en fast ugentlig vagt, hvor man møder senere og går senere, og så laver man aftensmaden, så den er klar til, at aftenvagterne på afdelingerne henter den klokken 16.45, siger Susanne Jonasen.

Køkkenet forbereder så meget som muligt i løbet af formiddagen. De jordbær, beboerne skal have til dessert i aften, er for eksempel ordnet tidligere på dagen. Kødet bliver stegt lige inden, det skal spises, og det er altid friskkogte kartofler og grøntsager.

- Der er en færdigtilberedning på et par timer samlet set, fortæller hun.

I weekenden laver de selv maden på afdelingerne. Alle fire afdelinger i huset har et anretterkøkken.

Godt værtskab
I fællesstuen er aftensmaden nu serveret.

- På vores afdeling får alle lov at spise så meget de vil, og har de lyst til at få to eller tre gange, så får de det. Vi giver beboerne rigtig meget tid til at spise. Og der bliver hygget omkring maden, fortæller social- og sundhedsassistent Annemarie Serritslev.

Hun er også måltidsvært, og har ligesom flere af sine kolleger på plejehjemmet været på værtskabskursus.

Det handler om at give beboerne på Dronning Anne-Marie Centret en god spiseoplevelse.

- Vi sætter mad og værtskab højt, og snakker meget om det, lyder det fra køkkenleder Susanne Jonasen.

BREAKING
{{ article.headline }}
0.219