23948sdkhjf

Frivillige spiller stor rolle på landets plejehjem

Hele 99 procent af landets kommuner bruger frivillig arbejdskraft til aktiviteter, lægebesøg, udflugter og arrangementer.
99 pct. af landets kommuner bruger i én eller anden grad frivillig arbejdskraft i de daglige aktiviteter på landets plejehjem.
Det viser 'National undersøgelse af forholdene på plejecentre'.

59 pct. af landets kommuner svarer i undersøgelsen, at frivillige i 'høj grad' varetager opgaver, mens 40 pct. angiver, at det forekommer i 'nogen grad'.

22 pct. af plejehjemmene angiver, at de frivillige varetager én-til-én aktiviteter, mens 49 pct. angiver, at det forekommer i nogen grad.

De frivillige deltager også i udflugter og arrangementer. Det sker i 'høj grad' i 23 pct. af kommunerne, mens 49 pct. skriver, at deltagelse i udflugter og arrangementer sker i 'nogen grad'.

"Det berettes flere steder, at at de frivilliges hjælp frigør tid, så personalet kan sidde med til bords og hygge sig med beboerne. Enkelte steder spiller de frivillige også en rolle ift. at ledsage beboerne til læge og sygehus, mens man andre steder har besluttet ikke at bruge frivillige til sådanne opgaver," lyder det i undersøgelsen.
De frivillige tillægges stor betydning af mange af de interviewede ledere og medarbejdere.

Der er imidlertid stor forskel på, om kommunerne har skriftlige retningslinjer for inddragelsen af frivillige. Lidt over halvdelen af alle kommuner har retningslinjer nedfældet på skrift.

'National undersøgelse af forholdene på plejecentre' er baseret på nyere eksisterende viden og indsatser på plejecenterområdet i Danmark. Derudover har Ankestyrelsen, til brug for undersøgelsen, udarbejdet en kortlægning, som afdækker medarbejdernes uddannelsesbaggrund, omfanget af sygefravær, normering og brugen af vikarer mv på plejehjemmene.
Magasinet Pleje vil de kommende uger bringe flere konklusioner og highlights fra den nationale undersøgelse.
Kommenter artiklen

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063