23948sdkhjf
Log ind eller opret for at gemme artikler
Få adgang til alt indhold på MedTechNews
Ingen binding eller kortoplysninger krævet
Gælder kun personlig abonnement.
Kontakt os for en virksomhedsløsning.

Det ligner smørrebrød....

- men er det ikke. Gelesmørrebrød skal være lavet af gode råvarer - og det skal smage godt og ægte. I Hvidovre Centralkøkken har en række fagkyndige eksperimenteret med mad til dysfagi-ramte.




















































Sildemadder, syltemad, kartoffelmad, æggemad eller laksemad på rugbrød - flot pyntet med tomater, ristede løg, surt, løgringe eller asparges. Det lyder som helt almindeligt smørrebrød, men faktisk er det smørrebrød i en anden form - en geleform. Igennem det sidste år har Hvidovre Centralkøkken på Krogstenshave produceret gelesmørrebrød til beboere, der har tygge- og synkebesvær og derfor ikke kan spise almindeligt smørrebrød. Og det er et område, der har vist sig at være ikke bare spændende for medarbejderne, men også til stor glæde for en række beboere. - Efter en temadag på Madhuset i København, hvor vi besøgte et rehabiliteringscenter, tænkte jeg med det samme, at det skulle prøves af i Hvidovre, fortæller Gitte Nielsen, der er teamleder for ernæringsassistenterne, som er ansat i lev-bo køkkener på Plejecenter Krogstenshave. Alternativ til gratinkost Det særlige gele-smørrebrød er et alternativ til gratin-kost. - Vi blev ret hurtigt enige om, at det skulle prøves, og så fik vi tre opskrifter med hjem, som vi begyndte at videreudvikle på, siger Gitte Nielsen. Gitte Nielsen havde nemlig en bestemt borger i tankerne, som hun mente kunne få glæde af den nye form for kost. Hjemme i Centralkøkkenet blev der straks foranstaltet møder med afdelingssygeplejerskerne både på to plejecentre, Krogstenshave og Dybenskærhave, og så var det nye tilbud til beboere med tygge- og synkebesvær en realitet. Positivt overraskede - Gelesmørrebrød kan godt virke lidt mærkeligt, men alle blev meget positivt overraskede, fortæller Boline Hansen, der er gruppeledere for ernæringsassistenterne og har ansvaret for produktion, indkøb, personaleplanlægning i Centralkøkkenet. Arbejdet med at udforme gelesmørrebrødet og videreudvikle på mulighederne er da heller ikke stoppet, og det betyder, at også køkkenpersonalet i Centralkøkkenet hele tiden forsøger at finde på nye variationer over temaet. Kodeordet for gelesmørrebrødet er, at det skal være af gode råvarer, og at det skal smage godt og ægte. En kartoffelmad af gele har derfor også fået ristede løg på. Godt nok knaser de ristede løg ikke, men de smager som ristede løg. Det samme gælder tomaterne og de asparges, der pynter på æggemadder mm. - At det smager godt, betyder jo også, at der bliver taget imod maden, siger Boline Hansen.
BREAKING
{{ article.headline }}
0.12