En gruppe fødevareeksperter fra Danmark, Finland, Norge og Sverige er blevet spurgt om deres opfattelse af udviklingen inden for fødevare- og vandoverførte sygdomsudbrud i det kommende årti. Bl.a. forskere og rådgivere fra DTU Fødevareinstituttet har deltaget i spørgeskemaundersøgelsen.
Undersøgelsen viser, at mere end 50% af deltagerne i undersøgelsen forventer, at der fra 2011-2020 vil ske en stigning af forekomsten af udbrud fra fødevarer på mellem 10-20% i sammenligning med perioden 2001-2010. De primære kilder til de fremtidige udbrud forventer deltagerne vil være grøntsager og grøntsagsprodukter. Særlig import af fødevarer og indtaget af rå grøntsager bliver karakteriseret som kilder til den forventede stigning i fødevareoverførte udbrud i fremtiden.
Spørgeskemaundersøgelsen involverede Livsmedelverket i Sverige, Mattilsynet i Norge, Evira i Finland og DTU Fødevareinstituttet. 110 respondenter besvarede et online spørgeskema i perioden december 2011 til maj 2012.