Statens Serum Institut, DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen arbejder tæt sammen om at spore smittekilden til sygdomsudbruddet, der siden oktober har forårsaget leverbetændelse hos foreløbigt 30 forbrugere herhjemme.
Efterforskningen består blandt andet af interviews med de smittede forbrugere, men opklaringsarbejdet vanskeliggøres af, at smitten kan være sket op til 50 dage før man bliver syg, og det kan det være noget af en udfordring, at huske præcist hvilke fødevarer, man har spist over så lang en periode.
I samarbejde med detailbranchen forsøger Fødevarestyrelsen også at spore inficerede bær blandt andet ved gennemgang af lagere og kasseboner og dankortoplysninger fra enkelte af patienterne.
Af hensyn til forbrugersikkerheden anbefaler Fødevarestyrelsen nu forbrugerne at give frosne bær et opkog på mindst 1 minut, før de bruges i smoothies, som kagepynt eller til desserter, som ikke bliver varmet op.
kilde: Fødevarestyrelsen