23948sdkhjf
Log ind eller opret for at gemme artikler
Få adgang til alt indhold på MedTechNews
Ingen binding eller kortoplysninger krævet
Gælder kun personlig abonnement.
Kontakt os for en virksomhedsløsning.

FAKTA: Her findes det kræftmistænkte akrylamid

Det udskældte stof akrylamid har været i søgelyset i over 10 år for at være kræftfremkaldende.
* Akrylamid findes i arbejdsmiljøet, drikkevandet, visse fødevarer og tobak.

* Det dannes, når man steger, bager eller griller fødevarer, der indeholder både stivelse og asparaginsyre, ved temperaturer på over 120 grader. Der kan således være akrylamid i fødevarer som brød, kiks, chips, kager, stegte kartofler, morgenmadsprodukter og kaffe.

* Ofte findes akrylamid i fødevarer med en sprød, brun overflade. Der findes ikke akrylamid i kogte og ubehandlede fødevarer.

* Ved tobaksrygning bliver der også dannet store mængder akrylamid, så rygerne har langt mere akrylamid i blodet end ikke-rygere.

* I 2002 fandt svenske forskere ved et tilfælde akrylamid i fødevarer. Dengang var der allerede en stærk mistanke om, at det var et kræftfremkaldende stof.

* Siden har akrylamid i flere dyreforsøg vist sig at være kræftfremkaldende. Om den mængde akrylamid, vi får fra kosten, er kræftfremkaldende, er dog endnu ikke afklaret.

* Et dansk studie har vist en øget risiko for brystkræft blandt tilfældigt udvalgte danske kvinder med høje mængder akrylamid i blodet, og en hollandsk undersøgelse har fundet en sammenhæng mellem akrylamidholdige fødevarer og forekomst af kræft i æggestokke og livmor.

* Man kan begrænse indtaget af akrylamid ved at undgå at tørstege, grille og friturestege sin mad og lade være med at spise branket og brændt mad.

* I 2007 lancerede Novozymes enzymet Acrylaway, der reducerer indholdet af akrylamid i fødevarer. Enzymet er blandt andet fremstillet til knækbrød, pommes frites og kaffe.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse, DR og Novozymes.

/ritzau/
BREAKING
{{ article.headline }}
0.078