Forskere sætter fokus på bedre mad til ældre
Nu vil forskerne afdække fødevarepræferencer samt smagsfunktioners ændringer med alderen og deres indvirkning på de ældres oplevelse af fødevarer
Optimerede måltider
For mange ældre, som har været vant til at lave deres egen mad hele livet, kan det være en udfordring, når de ikke længere selv magter at tilberede deres måltider, at skulle spise "ældremad" bragt ud af kommunens madservice. Igennem et helt liv har de opbygget særlige madvaner og smagspræferencer, som de pludselig ikke længere kan imødekomme. Forskere, kokke, ernæringseksperter og en række kommuner sætter nu fokus på, hvordan måltiderne kan blive mere velsmagende. Innovationsfonden investerer 17,6 millioner i forskningsprojektet ELDORADO. "Det er en udfordring for ældre at skulle spise en ny kost. Overgangen fra at lave sin egen mad til at få den leveret af kommunen betragtes derfor som en kritisk periode. Vi ved, at mange ældre ikke spiser nok af de leverede måltider, hvilket øger risikoen for underernæring, mistrivsel og madspild. Vi ønsker med vores projekt at øge trivslen og livskvaliteten blandt ældre i hjemmeplejen", siger professor Wender Bredie, der står i spidsen for forskningsprojektet Eldorado. Når man bliver ældre, lægger man ikke nødvendigvis mærke til, at sanserne, som f.eks. smagssansen, gradvis bliver dårligere, eller at ens ernæringsbehov er anderledes, end da man var yngre. Der er derfor et reelt behov for at designe madservicen, så den er tilpasset både de ældres præferencer og deres ernæringsbehov, forklarer projektlederen. Forskerne vil afdække fødevarepræferencer samt smagsfunktioners ændringer med alderen og disses indvirkning på de ældres oplevelse af fødevarer. Den viden, man opnår her, vil blive brugt i udvikling af optimerede måltider, der vil blive testet hos de ældre, særligt vil man se på effekten på de ældres ernæringstilstand og trivsel. Det er dog ikke kun et spørgsmål om madens sammensætning. Det vurderes, at hjemmesituationen har indvirkning på spisningen. Det vil forskerne også se på, samtidigt med at man undersøger om brug af IT-værktøjer kan øge trivsel hos de ældre i hjemmet. For at skabe grundlag for at implementere resultaterne i fremtidens madservice, vil forskerne derudover afklare økonomiske og bæredygtighedsaspekter ved at ændre madservicen for danske kommuner.