23948sdkhjf

Borgmestre afviser kommissions bud på fremtidens sundhedsvæsen

Kommission lægger op til at fratage kommunerne velfærdsområder, og det får kritik fra samtlige 98 borgmestre

Landets 98 borgmestre går nu sammen om en fælles kritik af den regeringsnedsatte sundhedsstrukturkommissions modeller for fremtidens sundhedsvæsen.

Borgmestrene har igennem Kommunernes Landsforening afgivet høringssvar om sagen til regeringen.

I to af de i alt tre modeller fra kommissionen foreslås det at fratage kommunerne en række af de opgaver, som de varetager i dag, herunder sundheds- og ældreplejen, og lade dem blive styret centralt eller i en ny form for sundheds- og omsorgsregioner.

Det er ikke vejen frem, mener borgmestrene.

De finder det heller ikke hensigtsmæssigt at fjerne den demokratiske forankring i form af de politisk valgte regionsråd.

Det vil koste på de nære sundhedstilbud, hedder det i høringssvaret.

- Konsekvensen vil blive, at lokale sundhedstilbud lukkes. Det vil have store konsekvenser for borgernes adgang til sundhedstilbud, skriver de i høringssvaret.

En af borgmestrene er Stephanie Storbank (V) fra Billund Kommune.

Hun indleder med at rose en række af kommissionens anbefalinger, der ikke drejer sig om modellerne for organisation. Kommissionen ønsker eksempelvis at styrke lægedækningen i yderområder.

- Men kigger man i de tre modeller, har jeg svært ved at, at vi løser noget ved at flytte ældreområdet fra kommunerne, siger Stephanie Storbank.

Hun mener hellere, der skal "flyttes mere kraft ud i kommunerne", så opgaverne bedre kan løses.

- Vi er tættest på borgerne og har erfaring. Vi kan sætte tidligt ind og forhindre sygdomme, siger hun.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) har understreget, at hun har svært ved at se kommunerne blive frataget store velfærdsområder:

- Vi har meget svært som regering ved at se for os, at det ikke er kommunerne, der skal stå for at have ansvar for plejehjem og madservice i borgernes hjem - eller personlig pleje for den sags skyld, sagde hun, da Sundhedsstrukturkommissionens anbefalinger kom.

Alligevel er der altså en bekymring.

Kommunerne har en række andre forslag, der skal stå i stedet.

Her lyder det, at man bør undlade at lave en ny model med flere regioner og i stedet sørger for at sikre, at de nuværende er ”bæredygtige og robuste”, så der kan garanteres solide behandlingstilbud over hele landet.

Samtidig skal der sikres større kapacitet i det nære sundhedsvæsen, blandt andet med flere praktiserende læger. Der skal eksempelvis være læger på alle plejehjem.

Stephanie Storbank er med på, at der bør gøres noget i sundhedsvæsnet:

- Vi er bare nødt til at have en snak om, hvad det er. Jeg er ikke sikker på, at en ændring af modeller og strukturer ændrer meget. Måske vi skulle tale om indholdet i stedet, siger hun.

Sundhedsstrukturkommissionens anbefalinger skal danne grundlag for et større sundhedsudspil fra regeringen senere på året.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093