23948sdkhjf

S præsenterer skattelettelser: Vi har ikke båret det til bordet

Der skal skabes velstand for at sikre velfærd, siger S-ministre, som erkender, at forslag ikke er deres

Med et større erhvervsudspil har regeringen torsdag - for anden uge i træk - præsenteret skattelettelser, efter at de tre partier i sidste uge fremlagde et iværksætterudspil.

Det ville ikke være sket, hvis Socialdemokratiet havde siddet på magten alene som i forrige regeringsperiode, erkender skatteminister Jeppe Bruus (S) under præsentationen af skattelettelser for over en milliard kroner.

- Har vi båret det til bordet? Det har vi ikke.

- Kan vi stå ved den aftale, vi har lavet? Ja, det kan vi godt, siger Jeppe Bruus.

Han mener, at nyhedsværdien er til at overse.

De tre regeringspartier, Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne, forhandlede det meste for halvandet år siden, da de indskrev det i regeringsgrundlaget i december 2022.

- Hvis vi havde haft en ren S-regering, så havde vi formentlig ikke stået med den model, vi har i dag, siger Jeppe Bruus.

Der er ganske enkelt tale om et "kompromis", som han og kollegaen erhvervsminister Morten Bødskov (S) gentager flere gange på pressemødet.

- Det er et godt kompromis, som betyder, at vi bringer Danmark fremad. Det er ingen hemmelighed, at det ikke er noget, der stod øverst på den socialdemokratiske dagsorden, siger Morten Bødskov.

Det var de to socialdemokratiske ministre, som fik mest taletid på pressemødet, hvor de stod sammen med forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) og udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M).

Sidstnævnte kritiserede de spørgsmål, regeringsmedlemmerne blev stillet, hvor der efter hans mening var for meget fokus på, "hvem der bærer hvad til bordet".

I sin tale på Folkemødet i sidste uge sagde Lars Løkke Rasmussen, at de tre regeringspartier skal være bedre til at tage fælles "ejerskab" over de politiske resultater.

Trods erhvervsministerens og skatteministerens meldinger om, at de ikke har bragt disse skattelettelser til bordet, mener udenrigsministeren, at de står på mål for dem.

- Jeg har da lige hørt en erhvervsminister i et meget, meget stærkt defensorat for, hvorfor det er klogt, det vi gør her.

- Det er jo ligegyldigt, hvem der bærer til bordet. Det afgørende er jo, om vi tager ansvar for at sidde omkring det sammen, siger Lars Løkke Rasmussen.

Spørgsmål: Når man sidder i en regering med fælles ejerskab over resultaterne, er der så ikke en risiko for at miste noget af den ideologiske kant - i vælgernes øjne og i de målinger, vi ser?

- Altså, jeg tror, at alt her i livet er en balance. Jeg tror stadig godt, at folk også intuitivt kan se forskel på Venstre, Socialdemokratiet og Moderaterne.

- Og du er også inde på det: Hvem er det ligesom, der løfter hvilke sager ind? Det skal der være plads til, og så håber jeg bare, at man også har spændvidde til at se på tingene i en sammenhæng, siger udenrigsministeren.

Blandt de foreslåede initiativer er en nedsættelse af bo- og gaveafgift, den såkaldte generationsskifteskat, fra 15 procent til 10 procent, når en virksomhed overdrages til et familiemedlem.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094