23948sdkhjf

Vægtløs genoptræning giver øget livskvalitet for færre ressourcer

Et højteknologisk AlterG-løbebånd udviklet med NASAs teknologi har været med til at gøre det sjovere og mere værdigt at være beboer på Plejecenter Toftehaven i Ballerup. Samtidig kan plejehjemmet nu frigøre flere ressourcer til personalet.

Mange ældre plejehjemsbeboere døjer med manglende mobilitet og deraf følgende gener. Noget så basalt som at gå på toilettet selv eller kunne komme fra kørestolen og over i sengen selv, kan være en stor udfordring. Problemet er, at det ofte er svært for de ældre at få styrket muskulaturen tilstrækkeligt i især benene, sådan at de er i stand til at stå og gå sikkert.

Vi beboere, der ikke har været oppe at gå og stå i årevis, der pludselig får en helt ny oplevelse. Det er noget, der styrker livskvaliteten Jannik Hoffmeyer Offenberg, leder på Plejecenter Toftehaven

 Det oplever man også på Plejecenter Toftehaven i Ballerup, og derfor har man for nyligt forsøgt sig med at tilbyde et helt nyt og højteknologisk AlterG-løbebånd. Og resultaterne har været gode, forklarer plejehjemmets leder, Jannik Hoffmeyer Offenberg: 

“Udgangspunktet var egentlig primært at øge livsglæden hos beboerne ved at give dem en følelse af selvstændighed og værdighed, samtidig med at vi håbede at kunne forebygge faldskader. Nu har vi beboere, der ikke har været oppe at gå og stå i årevis, der pludselig får en helt ny oplevelse. Det er noget, der styrker livskvaliteten – de synes ganske enkelt, det er virkelig sjovt.”

Udviklet med NASAs teknologi

AlterG Anti-Gravity Treadmill – eller blot AlterG – er udviklet med hjælp af NASA’s Differential Air Pressure (DAP) teknologi, der kan reducere patientens kropsvægt med op til 80%. Teknologien blev oprindeligt udviklet til at holde astronauter fit efter vægtløs tilstand, og AlterG er en videreudvikling, der i første omgang var tiltænkt genoptræning af patienter efter eksempelvis hofteoperationer eller korsbåndsskader.

“Med AlterG kan beboerne gå og stå uden smerter, fordi vægten ikke belaster leddene. Vores erfaring er ellers, at mange traditionelt fravælger fysioterapeutisk træning, simpelthen fordi det gør ondt. Vi ser resultater ved blot 2-3 ugentlige aktiviteter, hvor beboeren bruger AlterG i 5-10 minutter. Det får gang i cirkulationen og styrker muskulaturen – og det gør, at de får nemmere ved at stå og gå selv,” forklarer Jannik Hoffmeyer Offenberg.

Der kan også spares ressourcer

Der er op til flere sidegevinster ved træningen med AlterG, bl.a. lader det ifølge Jannik Hoffmeyer Offenberg til bl.a. også at have en positiv indvirkning på fordøjelsessystemet. Indtil videre er man dog kun så småt gået i gang med at indsamle data på området, så det er svært at sætte tal på. Hvad der til gengæld står klart er, at der kan spares personaleressourcer. 

“Alene det, at beboerne selv kan stå op i situationer som badning og flytning fra kørestol til seng gør, at vores personale skal bruge færre hjælpemidler og mindre tid,” siger Jannik Hoffmeyer Offenberg.

FAKTA: Fysiodema

Fysiodema leverer udstyr til og rådgivning om rehabilitering og genoptræning, og AlterG er et af de mest populære produkter i sortimentet. Virksomheden distribuerer udstyr til bl.a. fysioterapeuter, ergoterapeuter, genoptræningscentre, sundhedshuse, sygehuse mv. i såvel offentligt som privat regi.

Se mere om AlterG på www.fysiodema.dk

Kilde: Fysiodema

Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.203