23948sdkhjf

Ny prognose varsler overraskende vokseværk i dansk økonomi

Økonomisk Redegørelse opjusterer vækstforventninger. Danskerne kan forvente større købekraft, siger minister

Der forventes en vækst i dansk økonomi på 2,7 procent i 2024 og 1,8 procent i 2025. Inflationen skønnes at komme til at ligge på 2 procent i perioden.

Det fremgår af Økonomisk Redegørelse, som er regeringens prognose for dansk økonomi, og som økonomiminister Stephanie Lose (V) præsenterer torsdag.

I den seneste prognose fra december var forventningerne til væksten markant lavere end i den nye. Den gang lød forventningen på en vækst på 1,4 procent i 2024 og 1,0 procent i 2025.

Inflationsmæssigt er de 2 procent et ønskværdigt sted at ligge. Her vil priserne stige stødt i takt med forventeligt også lønniveauet hos danskerne.

På beskæftigelsen ventes der samlet set et fald på 5000 personer på de to år. Den ventes at stige med 13.000 i 2024, men falde med 18.000 i 2025.

Stephanie Lose siger på et pressemøde, at medicinalindustrien - her henvises formentlig især til Novo Nordisk - har trukket det meste af den økonomiske fremgang igennem eksport de seneste år.

På sigt vil der dog være en "mere bredt sammensat fremgang" i efterspørgsel og produktion, siger ministeren. Medicinalindustrien vil dog stadig være en stærk faktor, ligesom genåbningen af Tyra-feltet i Nordsøen vil bidrage.

- Da jeg stod her for et år siden og fremlagde min første økonomiske redegørelse, var det med et budskab om, at dansk økonomi er på vej mod en blød landing. Den vurdering er vi siden blevet bestyrket i, siger en optimistisk Stephanie Lose.

Hun tilføjer desuden, at inflationen er faldet hurtigere end forventet. Den vil stige de næste måneder, men altså samlet set ligge på 2 procent for 2024 og 2025.

Med en roligere inflation kombineret med reallønsstigninger vil der ske en relativ stor stigning i danskernes købekraft, siger Lose.

En ventet opjustering af råderummet står der ikke noget om i den økonomiske redegørelse.

Finansminister Nicolai Wammen (S) sagde dog tidligere i maj, at et nyt tal ville blive meldt ud kort efter den økonomiske redegørelse og før en økonomiaftale for kommunerne.

Stephanie Lose kommer også ind på den varslede opjustering af råderummet:

- Det er også helt oplagt at sige, at der vil komme en opjustering af råderummet set i lyset af, at den strukturelle beskæftigelse klarer sig så godt, som den gør.

Hos Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) noterer formand Morten Skov Christiansen sig den positive udvikling og benytter anledningen til at sende en klar opfordring til regeringen:

- Det er blandt andet takket være den historisk høje beskæftigelse, at Danmarks økonomi går mod lyse tider. Derfor er der heller ikke brug for at piske lønmodtagerne med benhårde arbejdsmarkedsreformer, når de allerede leverer hver dag, hedder det i en skriftlig kommentar.

Økonomisk Redegørelse udkommer sædvanligvis tre gange om året - maj, august og december.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078