23948sdkhjf

Største fremskridt i 25 år: Hjertepumpe redder liv

Medicinsk udstyr er dette årtusindes største fremskridt i for kritisk hjertesyge, viser stort danskledet studie

Op til ti procent af alle patienter med en stor blodprop, vil ende med at få et kredsløbschok. Hjertet svigter så voldsomt, at det ikke kan pumpe blod nok til resten af kroppen, der vil ophobe mælkesyre, hvorefter de vitale organer vil sætte ud et efter et, og patienten dør.

Flere af disse overlever, hvis de får pumpen Impella CP fra Abiomed indopereret i hjertet, viser et nyt studie, som er publiceret i New England Journal of Medicine.

Det skriver Rigshospitalet i en pressemeddelelse. Lægerne bag studiet kalder hjertepumpen for det største fremskridt siden ballonudvidelsen.

- I mange år har vi ikke haft nogen fremskridt i forhold til at hjælpe de patienter. Over halvdelen vil dø, og det på trods af ballonudvidelse og intensiv behandling. Det tager hjertet nogle dage at komme sig efter en ballonudvidelse, men har man først fået kredsløbschok, kan det være for sent, og man kan dø, selvom man får en ballonudvidelse, udtaler Jacob Eifer Møller, der er overlæge på Rigshospitalets Afdeling for Hjertesygdomme og professor ved Syddansk Universitet.

Færre døde

Pumpen bliver sat i venstre hjertekammer og hjælper med at pumpe blodet ud i hovedpulsåren. Dermed får kroppen ilt, og hjertet ro til at komme sig.

Studiet viste, at 46 procent var døde seks måneder efter blodproppen, hvis de fik indopereret pumpen. Det tal var 59 procent uden pumpen. Dødeligheden faldt altså med 13 procentpoint.

- Vi er meget glade for endelig at have fået et behandlingstilbud til denne patientgruppe. Når det er sagt, er der fortsat en stor gruppe, der dør, men hvis man over de kommende år kan blive dygtigere til at bruge pumpen, og den kan blive udviklet yderligere, kan vi forhåbentlig opnå endnu bedre resultater. Der kan nemlig godt opstå komplikationer ved brug af pumpen, fordi den skal gennem hovedpulsåren og ind i hjertet, udtaler Jacob Eifer Møller.

Om studiet og pumpen:

  • Studiet DanGers resultater er offentliggjort på American College of Cardiology’s kongres i Atlanta den 7. april 2024 og i det ansete tidsskrift New England Journal of Medicine.
  • 360 patienter behandlet for blodprop i hjertet og kredsløbschok deltog i lodtrækningsstudiet.
  • Pumpen Impella CP pumper blodet rundt i kroppen med et flow på op til 3,5 liter pr. minut. I forsøgsdeltagerne sad pumpen i gennemsnit i tre døgn.
  • Studiet er finansieret af Hjerteforeningen samt Abiomed/Johnson & Johnson, der står bag produktionen af Impella CP. Ingen af dem har haft indflydelse på studiets resultater.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079