23948sdkhjf

Dansk eksport starter året med markant tilbagegang

Eksporten af varer og tjenester var på i alt 160 milliarder kroner i januar. Det er et fald på syv procent

Den danske eksport har fået en rigtig skidt start på 2024.

En opgørelse fra Danmarks Statistik viser, at eksporten af varer og tjenester faldt syv procent til 160 milliarder kroner i januar.

Ifølge Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom hos Arbejdernes Landsbank, er det månedlige fald det største i næsten fire år.

- Tilbagegangen ses både for varer og tjenester, så den er ganske bred, skriver han i en kommentar.

Det skal dog ses i lyset af, at eksporttallene sagtens kan svinge meget fra måned til måned, og at den voksede ti procent i de foregående fire måneder.

Så der er ingen grund til at ligge søvnløs over dagens tal, lyder det videre.

- Den danske eksport klarer sig pænt, når vi ser ud over januars tal alene. Særligt i lyset af vækstafmatning i flere af vores nære samhandelslande som følge af høj inflation, rentestigninger og økonomisk usikkerhed.

- Det har ikke for alvor formået at stikke en kæp i hjulet på dansk eksport, og det ændrer det isolerede månedlige fald i januar i vores optik ikke på, skriver cheføkonomen.

Hos Dansk Erhverv er det desuden forventningen, at man på tværs af brancher vil opleve en fremgang i eksporten i 2024.

Det skyldes blandt andet vurderingen af, at der på vigtige danske eksportmarkeder som Sverige og Tyskland vil være fremgang i år. Det skriver seniorøkonom Kristian Skriver i en kommentar.

- Der vil gradvist igen komme vækst i Tyskland og Sverige, og det vil blive til stor gavn for de danske eksportvirksomheder.

- Vi forventer, at medicinalindustrien og Novo Nordisk vil gå forrest og sikre solid vækst i eksporten i 2024. Men derudover forventer vi bredt funderet fremgang på tværs af brancher.

- Det sker, i takt med at væksten gradvist vender tilbage på de vigtige danske eksportmarkeder, lyder det.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078