23948sdkhjf

Kunstig intelligens kan forudsige virus-varianter, før de opstår

Forskere ved Oxford University har udviklet et værktøj baseret på kunstig intelligens, som kan være med til at forudsige nye varianter af en virus, før de opstår

Kunstig intelligens kan kigge i spåkuglen og fortælle, hvilke varianter af en virus, der kommer, når den muterer. 

Det er forskere fra Oxford University, der står bag det nye værktøj, EVEscape, skriver Oxford University i en nyhed. Værktøjet kan via kunstig intelligens forudsige mutationer udelukkende på baggrund af den sparsomme information, der er tilgængelig i starten af et udbrud. 

EVEscape er oprindeligt udviklet til at forudsige virkningerne af genetiske mutationer i forbindelse med menneskelig sygdomsrisiko som f.eks. for kræft eller hjertesygdomme. Men forskerne indså efter COVID-19-pandemien, at værktøjet også kan bruges til at forudsige virusvarianter.

Trænet på COVID-19

Værktøjet er trænet med de informationer, man havde i begyndelsen af COVID-19 i februar 2020, og det forudsagde hvilke SARS-CoV-mutationer, der ville komme under pandemien, og hvilke der ville være mest udbredt.

I princippet kan værktøjet bruges til enhver virus, fandt forskerne ud af. Værktøjet kan betyde, at man kan lave mere effektiv og forebyggende indsats, ligesom man kan målrette vacciner nemmere. Værktøjet har desuden den fordel, at man ikke behøver vente på antistoffer hos befolkningen for at forudsige varianterne.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078