23948sdkhjf

20 tons kostbart udstyr skal sikre kræftbehandling i Nordjylland

Region Nordjylland har sikret kræftbehandling med installationen af en cyklotron under det nye universitetshospital

Kræftpatienter i Region Nordjylland kan se frem til en mere driftsikker behandling.

For nu er en cyklotron blevet installeret under det nye universitetshospital, og den skal sikre fremstilling af radioaktive sporstoffer, der blandt andet bruges i forbindelse med scanninger for at finde den rette diagnose af kræft og lignende. Det skriver Region Nordjylland i et Facebook-opslag.

- I dag køber vi vores sporstoffer i Aarhus fra hospitalet i Skejby, og er der driftsstop i Aarhus, kan vi ikke gøre noget og må aflyse skanninger af patienter i kræftpakkeforløb. Med vores egen cyklotron undgår vi den situation. Vi kan også få stop, når vi selv fremstiller sporstoffer, men vi er meget bedre i stand til at hurtigt at komme på banen igen, udtaler chefbioanalytiker Claus Michno i opslaget.

Hvad kan en cyklotron?

  • Cyklotronen er et apparat, der er i stand til at sætte fart i partikler, så de nærmer sig lysets hastighed. 
  • Med den hastighed rettes partiklerne mod eksempelvis et ilt-atom og smelter sammen, bliver det til et radioaktivt flour-atom. 
  • Det radioaktive atom kan derefter sættes ind i et sukkermolekyle. Når det sprøjtes ind i kroppen på en patient, vil sukkerstoffet blive omsat meget mere i et kræftramt område af kroppen end i resten af kroppen - og bliver synligt i skanningen.

Kilde: Region Nordjylland

På grund af det radioaktive indhold i sporstofferne, bliver cyklotronen støbt inde bag to meter tykke betonvægge.

Cyklotronen vejer 20 tons og har kostet over 30 millioner kroner i indkøb. På årsbasis koster den seks millioner kroner, skriver Region Nordjylland. 

Den skal nu gennemgå tests og tilretninger, samt godkendes af Lægemiddelstyrelsen og Statens Institut for Strålebeskyttelse.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094