23948sdkhjf

Sygehusene kan spare 150.000 scanninger væk

CT-scanninger kan redde livet for kræftpatienter og andre alvorligt syge. Men hver sjette mangler begrundelse

En CT-scanning kan præcist fastslå traumer efter en trafikulykke, ligesom den kan vise, hvor fremskreden en kræftsygdom er.

Behandlingen af patienten kan dermed hurtigt sættes i gang.

Det er en af forklaringerne på, at antallet af CT-scanninger foretaget på sygehusene stiger. Fra 230.000 i 2003, til 990.000 i 2017 og i dag over en million.

Nu viser en gennemgang af scanninger foretaget i Region Syddanmark, at omkring hver sjette scanning helt eller delvist mangler en klar faglig begrundelse.

Det oplyser Sundhedsstyrelsen.

Ganges antallet op på landsplan, svarer det til, at der årligt udføres cirka 150.000 unødvendige scanninger.

- Projektet giver et konkret grundlag for at se på, om der foretages for mange scanninger.

- Hvis 150.000 scanninger kunne undlades, ville mange patienter kunne undgå de overflødige stråledoser, siger sektionsleder i Sundhedsstyrelsen Hanne Waltenburg.

Da opgørelsen stammer fra en enkelt region og dækker over en begrænset periode, understreger hun, at det endnu er for tidligt at konkludere, om der på landsplan foretages for mange scanninger.

Tallene stammer fra et projekt med deltagelse af Danmark og seks andre lande i Europa.

Fra hvert land er 1000 scanninger, foretaget i februar 2022, gennemgået af et internationalt hold af eksperter.

Resultatet viser, at Danmark har færrest ubegrundede scanninger. I top ligger Grækenland, hvor det gælder for 42 procent mod 14 procent i Danmark.

På Radiologisk Afdeling på Odense Universitetshospital er de i gang med nedbringe antallet af unødvendige scanninger.

Afdelingen er eksempelvis stoppet med at genscanne patienter med små forandringer på lungen. Det betyder 1000 færre scanninger om året, siger cheflæge Ib Erik Jensen.

- Hvis den første scanning viser, at forandringen er mindre end seks millimeter, og den ser godartet ud, så ved vi fra videnskabelige studier, at patienten ikke har større risiko end baggrundsbefolkningen for at få lungekræft. Og derfor scanner vi ikke igen.

Det giver ikke bare en økonomisk besparelse. Det skåner også patienten for stråling, der på længere sigt kan give kræft.

Ud af 100.000 patienter, der får foretaget en CT-scanning, vil cirka én udvikle kræft på grund af scanningen, siger Ib Erik Jensen.

Så når der i Danmark foretages en million scanninger om året, så vil ti patienter potentielt kunne få kræft.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078