23948sdkhjf

Øremærker millioner til tre konkrete digitale sundhedsløsninger

I en aftale mellem ministerier, kommuner og regioner er der afsat midler, som skal udbrede særligt tre digitale løsninger på sundhedsområdet 

Softwarerobotter, kunstig intelligens og sorteringsmaskiner.

Det er tre digitale løsninger, som nu skubbes ud i regioner og kommuner med 33,5 mio. kroner i ryggen, skriver Digitaliseringsministeriet i en pressemeddelelse.

- I sundhedsvæsnet er man mange steder rigtig gode til digitalisering og at bruge nye teknologier til bl.a. at forbedre patientbehandlingen og frigive medarbejderressourcer. Men vi skal bruge digitale løsninger meget mere, og derfor har vi øremærket et tocifret millionbeløb til at udbrede tre løsninger, som kan give sundhedspersonalet mere tid, understøtte bedre diagnostik og gøre en reel forskel for patienters udredning og behandling, udtaler indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde i pressemeddelelsen.

De tre konkrete tiltag er allerede eksisterende løsninger, som nu får mulighed for at blive brugt flere steder, end de bliver i dag. Bag aftalen står parterne bag 10-årsplanen for ny teknologi og automatisering af den offentlige sektor.

De tre digitale løsninger:

  • Dosispakket medicin, hvor sorteringsmaskiner pakker forskellige præparater i de korrekte doser til borgere - uden behov for manuel pakning.
  • Digital hudkræftsdiagnostik, hvor digitale værktøjer kan hjælpe det lægefaglige personale med hurtigt og sikkert at stille den rigtige diagnose.
  • Automatisk indberetning af klinisk data fra hospitaler, hvor simple softwarerobotter kan gøre det hurtigere og nemmere at indberette de vigtige data, som indsamles. Løsningen kan frigøre tid hos for eksempel lægesekretærer, som slipper for at indtaste eller flytte rundt på data manuelt.
  • Der er i 10-årsplanen afsat 100 millioner kroner frem til 2025 til at udbrede løsninger. Pengene kommer fra tilskudspuljen for nye teknologier.

  • 10-årsplanen gennemføres i et samarbejde mellem Digitaliserings- og Ligestillingsministeriet, Finansministeriet, Indenrigs- og Sundhedsministeriet, KL og Danske Regioner.

Kilde: Digitaliseringsministeriet

Giver tid til kerneopgaver

Særligt manglen på arbejdskraft i både kommuner og regioner kalder på nye løsninger.

- Mangel på arbejdskraft er en af vores største udfordringer, og den bliver kun større i fremtiden. En del af løsningen er at lade teknologien arbejde for os. Nu udbreder regioner, kommuner og stat tre gode digitale løsninger i et bredt spænd fra at løfte rutineprægede opgaver i administrationen til at støtte mere komplekse opgaver inden for diagnostik. Alt sammen til gavn for medarbejdere og patienter, udtaler Lars Gaardhøj, 2. næstformand i Danske Regioner i pressemeddelelsen.

- I kommunerne står vi med kæmpestore rekrutteringsudfordringer, og ikke mindst på ældreområdet er det helt nødvendigt at tænke i nye baner, hvis der skal være medarbejdere nok til at kunne levere en ordentlig pleje. Derfor er jeg glad for, at vi for alvor har rettet blikket mod det store potentiale i digitale løsninger. Med dosispakket medicin tager vi et vigtigt skridt mod at frigøre mere af medarbejdernes tid, så de kan bruge tiden kerneopgaven: omsorg for og nærvær hos de ældre, udtaler fungerende formand for KL's Sundheds- og Ældreudvalg, Sisse Marie Welling i pressemeddelelsen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094