23948sdkhjf

Høj aktivitet på hospitalerne giver lavere ventetider

Antallet af operationer og behandlinger i sundhedsvæsenet har været højt i hele 2023. Den højere aktivitet begynder også at slå ud i en lavere ventetid for patienterne

Der kommer flere på operationsbordene på de danske sygehuse end tidligere. 

I de første syv måneder af 2023 blev der foretaget over 744.000 operationer på hospitalerne i Danmark. Det er over 47.000 flere operationer end i samme periode sidste år, svarende til en stigning på syv procent.

- Personalet arbejder virkelig fokuseret ude på hospitalerne, og det understreger tallene klart. Vi ser nu heldigvis også, at det begynder at afspejle sig i ventetiderne. Det er rigtig godt nyt først og fremmest for patienterne, udtaler Anders Kühnau, formand for Danske Regioner i pressemeddelelsen.

Produktiviteten på hospitalerne er i det hele taget høj. Produktionstallene for første halvår 2023 viser, at hospitalerne har leveret mere behandling sammenlignet med 2022.

Hårdt arbejde bærer frugt

Samtidig viser statistikken, at ventetider til operationer er faldende. Siden efteråret 2022 har effektiviteten været høj og den lange periode i højt gear betyder, at det går fremad med afviklingen af det efterslæb på operationer og behandlinger, som opbyggede sig under coronakrisen og nedlukningen for ikke-akutte operationer.

Ventetiden til kirurgisk behandling er således faldet med 9 procent, fra 66 til 60 dage i snit, fra første til andet kvartal af 2023. De faldende ventetider ses blandt andet på operationer for brok, galdesten, kunstig hofte, kunstigt knæ og meniskoperationer. På tværs af hele somatikken er den gennemsnitlige ventetid faldet fra 46 til 43 dage.

- Vi har i regionerne knoklet for at realisere både vores egen 12-punkts plan for kortere ventelister og den aftale om akutplanen, som vi indgik med regeringen. Tallene viser, at det hårde arbejde bærer frugt. Vi er ikke i mål med at normalisere ventetiderne endnu, men pilen peger den rigtige vej, siger Anders Kühnau.

Stigning i antal opgaver

Bag den høje aktivitet på hospitalerne ligger også, at der fortsat ses en stor stigning i den samlede mængde opgaver, der løses, og behandlinger, der skal udføres.

Særligt antallet af akutte patienter i sundhedsvæsnet stiger fortsat kraftigt. I de første syv måneder af 2023 var der en stigning på 13.600 ambulante ophold, sammenlignet med den samme periode sidste år. Tallene afspejler, at der hele tiden kommer flere ældre og kronisk syge borgere, som har brug for hjælp fra sundhedsvæsenet, siger Anders Kühnau.

- Presset på sundhedsvæsenet bliver kun større i de kommende år, på grund af den demografiske udvikling i Danmark. På hospitalerne oplever vi fortsat en stigning i antallet af akutte patienter, som naturligvis kræver en meget høj prioritering. Derfor vil det tage noget tid endnu, før behandlingsefterslæbet helt er forsvundet, siger Anders Kühnau.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.579