23948sdkhjf

Ny aftale skal sikre grønne hospitaler i flere nordiske lande

En ny aftale mellem Danske Regioner og parter i Norden baner vejen for mere bæredygtige indkøb til landenes hospitaler

Foden ned for leverandører, der krænker menneskerettighederne, forurener miljøet og skader klimaet. Tomlen op til mere bæredygtige produkter og tjenester. 

Det er kernen i en ny nordisk samarbejdsaftale mellem Danske Regioner og indkøbsorganisationer for hospitaler i Sverige, Norge, Island og Finland, der giver en banefordel til virksomheder, der leverer til hospitalerne og vil være en del af den grønne omstilling. 

Det skriver Danske Regioner i en pressemeddelelse.

Det nordiske samarbejde skal reducere den negative påvirkning af miljøet fra produkter og ydelser i sundhedssektoren til gavn for klima og miljø.

Norden er verdens 11. største økonomi. Årligt indkøber regionerne produkter og tjenester for 50 mia. kroner til hospitalerne. Hvordan regionerne bruger dem, har stor betydning for patienterne og klimaet.

- Den fælles købekraft for Nordens sundhedsvæsener er enorm og kan drive efterspørgslen på mere bæredygtige produkter og tjenester. Jeg forudser, at den nye nordiske indkøbsaftale vil have en stor effekt. Som Thors Hammer sætter vi en kæmpe indkøbsmuskel i sving for at gøre hospitalerne grønnere. Aftalen gavner den grønne omstilling i Danmark, udtaler formand for Danske Regioner, Anders Kühnau, i pressemeddelelsen.

Har taget skridt med emballage

 I 2022 stod regionerne i spidsen for en nordisk aftale om fælles emballagekriterier, som kort fortalt skulle få producenter af hospitalsudstyr til at bruge mindre mængder og mere bæredygtig emballage. Hospitalerne genererer årligt ca. 4000 ton plastikaffald kun fra emballage.

- Alene i Danmark har hospitalsudbud via de grønne emballagekriterier rundet 1,4 milliarder kroner. Nu tager vi næste skridt med en nordisk aftale for hele indkøbsområdet. Aftalen har en ekstra dimension med et fokus på social ansvarlighed, lyder det fra Anders Kühnau i pressemeddelelsen.

Ifølge formand for Nordisk Råds danske delegation, Annette Lind, gør det nordiske samarbejde en forskel.

- Med den nye aftale viser de nordiske lande deres stærke bånd og fælles ambitioner om et renere miljø i verden. Danske Regioner og parterne i Sverige, Norge, Island og Finland gør en vigtig indsats for at styrke den grønne omstilling i samfundet. Aftalen er et bevis på, at det nordiske samarbejde fungerer og gør en forskel, udtaler hun i pressemeddelelsen.

Fakta om grøn strategi for regionerne:

  • Regionerne har ambitioner om et rent miljø og mindre klimabelastning. Grønne hospitaler og grøn omstilling i samfundet er et indsatsområde i 2022-26, hvor CO2-aftryk fra regionernes driftsopgaver skal reduceres, ikke mindst hospitalsdrift og ved at fremme grønne, klimavenlige og innovative indkøb.
  • Konkret skal den nye aftale dele viden om produkters problematiske indholdsstoffer, overtrædelse af menneskerettigheder eller uacceptable arbejdstagerforhold, samt udvikle fælles grønne krav og kriterier for indkøb af varer og tjenesteydelser.
  • Med den nye aftale forpligter Danske Regioner sig til samarbejde om at styrke vidensdeling vedrørende retningslinjer for leverandørers overholdelse af menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder og miljøkrav med repræsentanter fra indkøbsorganisationer på sundhedsområdet i Sverige, Norge, Finland og Island.

Kilde: Danske Regioner

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094