23948sdkhjf

Flere vil være sygeplejerske, men fagbevægelsen er stadig bekymret

Selvom marginalt flere har søgt ind på professionsuddannelserne i år, mener formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation stadig at velfærden er truet

Der er flere, som drømmer om at blive sygeplejerske. Det står klart, efter fristen for kvote 1-ansøgninger til de videregående uddannelser udløb onsdag d. 5. juli.

I alt er der 7 procent flere, der i år har sat krydset ved sygeplejerskeuddannelsen som førsteprioritet. Det fremgår af de seneste tal fra Uddannelses- og Forskningsstyrelsen.

Alligevel er formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation bekymret for velfærden.

- De senere år har der været et stort fald i søgningen til de store professionsuddannelser. Derfor er jeg bekymret, selvom billedet ikke er helt lige så grelt i år. Hver sjetteoffentligt ansatte forventes at gå på pension frem mod 2030, og ungdomsårgangene, der skal uddanne sig de kommende år, bliver mindre, så der er nødt til at ske noget, hvis vi skal kunne opretholde det velfærdssamfund, vi kender i dag – endsige udvikle det, udtaler Nanna Højlund, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation i en pressemeddelelse.

Hilser politisk styring velkommen

Regeringen indgik den 27. juni i år en aftale med SF, KF, LA og DD, om en reform af universitetsuddannelserne, som blandt andet indebærer, at 8 procent færre skal optages på de akademiske bacheloruddannelser. Det er ifølge Nanna Højlund et godt værktøj.

- Vi mangler dygtige medarbejdere til vores velfærd og den grønne omstilling, ligesom manglen også ses inden for andre fagområder. Derfor er det afgørende, at det antal studerende, vi optager på de enkelte fagområder, afspejler behovet på arbejdsmarkedet. Her kommer vi ikke uden om øget dimensionering, som heldigvis også kom med i universitetsaftalen. Det kan bidrage til et bedre rekrutteringsgrundlag til professions- og erhvervsakademiuddannelserne, siger Nanna Højlund i pressemeddelelsen.

I samme politiske aftale lægger man også op til at investere i bl.a. professionsuddannelserne fra 2025, og det er også vigtigt at holde fast i den investering, forklarer Nanna Højlund:

- Det er afgørende, at vi investerer i kvaliteten af vores uddannelser og også sikrer gode efter- og videreuddannelsesmuligheder, så flere vælger uddannelserne til og er motiveret til at blive i fagene efterfølgende. Der er nok at tage fat på. Vi skal vise, at professionerne er et attraktivt uddannelsesvalg med mange spændende job- og karriereveje, udtaler Nanna Højlund i pressemeddelelsen.

I samme opgørelse over søgningen til uddannelserne fremgår det, at der er sket et fald i ansøgningerne til socialrådgiver- og pædagoguddannelserne på 4 procent, og en lille stigning i søgningen til folkeskolelærer på 2 procent.

Kommenter artiklen

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078