23948sdkhjf

Udbredt brug af lys som behandling sender Aarhus-virksomhed på vækstrejse

Den aarhusianske virksomhed, der leverer behandlende lys til sundhedssektoren, lander et 2022-regnskab med eksplosiv vækst

2022 blev et stærkt vækstår for Chromaviso, der leverer evidensbaserede lysløsninger til sundhedssektoren.

 Virksomheden, som holder til i IT-klyngen på Katrinebjerg i Aarhus, har netop offentliggjort sit årsregnskab, som viser en vækst i omsætning fra 22 mio. kroner i 2021 til 38 millioner kroner i 2022. Resultatet før skat lyder på 5,0 mio. kroner, hvilket også er en markant fremgang fra året før.

Det skriver virksomheden i en pressemeddelelse.

Den stigende omsætning er drevet af øget salg til projekter på tværs af sundhedssektoren i hele Norden, forklarer Anders Kryger, der er CEO og medstifter i Chromaviso.

- Det er et meget tilfredsstillende resultat, som grundlæggende kan tilskrives, at der er kommet et gennembrud for lys med sundhedsmæssig effekt. Sektoren har for alvor fået øjnene op for, at lysløsninger kan bidrage positivt i behandling, og når det kommer til at sikre et godt arbejdsmiljø for personalet. Vi er derfor gået fra at være en velbevaret hemmelighed til pludselig at være øverst på ønskelisten, når der skal projekteres nye hospitalsbyggerier eller renoveres plejehjem. Det er en bedrift, som vi er stolte af, udtaler han i pressemeddelelsen.

Hjælper patienter og forbedrer arbejdsmiljøet

I samarbejde med læger og søvnforskere har Chromaviso gennem en årrække udviklet belysningsløsninger med dokumenteret effekt på helbred og trivsel. 

Lys fra Chromaviso kan findes på hospitaler som Rigshospitalet i København, Nya Karolinska Universitetssjukhus i Stockholm, Helsinki University Hospital og Oslo Rikshospitalet. Lyset har flere egenskaber, forklarer Anders Kryger.

- Vores vision har fra starten været at forbedre sundhed og trivsel gennem lys. Men lys er ikke bare lys, når det skal anvendes i sundhedsmæssigt regi. Vores forskning har især fokuseret på at finde frem til specifikke protokoller, som kan styre lyset ud fra forskellige diagnoser. I dag kan vi dokumentere, at lys i de rette doser på de rigtige tidspunkter kan anvendes som en ikke-medicinsk behandling, der kan modvirke depression, fremme restitution eller understøtte demente borgeres døgnrytme, forklarer Anders Kryger i pressemeddelelsen.

Lyset har desuden vist sig at have en anden vigtig effekt, ifølge Anders Kryger.

- Erfaringerne fra vores forskningsprojekter viser samtidig, at vi med evidensbaseret lys kan forbedre arbejdsmiljøet for sundhedspersonalet og reducere sygefravær med op mod 20%. Det betyder virkelig meget i et sundhedsvæsen, hvor det er afgørende at fastholde dygtige medarbejdere, lyder det i pressemeddelelsen.

Stort potentiale for lys og sundhed

Mens Corona-pandemien satte sit præg på verden, oplevede Chromaviso som mange andre i branchen, at de fleste udviklingsprojekter i sygevæsenet blev sat på pause. I 2020 og 2021 blev flere planlagte projekter stillet i bero. Nu er det dog tydeligt, at hospitalerne igen har overskud til at tænke nyt, og det åbner for flere investeringer. Derfor er der grund til at forvente mere vækst fremover, mener direktøren.

- Selvom vi allerede er inde på mange sygehuse og plejehjem, viser vores analyser, at det samlede potentiale for sundhedsfremmende lys er op til 15 gange større end det, vi omsætter for i dag, alene i Norden. Samtidig begynder flere europæiske lande at interessere sig for de erfaringer, vi har gjort i Danmark, Norge og Sverige. Lige nu leder vi i Chromaviso et innovationsprojekt, der skal forbedre plejen på europæiske plejehjem, blandt andet ved at personalisere det lys, som beboerne og plejepersonalet bliver eksponeret for i løbet af døgnets 24 timer, udtaler Anders Kryger i pressemeddelelsen.

- Endelig er der også et stort uudnyttet potentiale for at udbrede sundhedsfremmende lys til et aktiv indenfor andre sektorer end dem, vi arbejder med i dag. Det er noget af det, vi ser frem til i de kommende år, udtaler han. 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.427